Egy stadionnyi hitelt kapott Andy Vajna cége

2016.05.13. 08:11

Eléggé kitömték a - feltételezhetően főleg állami - hitelezők Andy Vajna médiacégét, a Magyar Broadcasting Co. Kft-t. A cég zártkörű részvénytársaság szeretne lenni, amihez be kellett nyújtani egy mérleg-tervezetet, ebben nézte meg a Világgazdaság, hogy mennyi adósságot tüntetett fel a TV2-t is megvásároló cég. Ebből az látszik, hogy 

a Magyar Broadcasting Kft tavaly decemberben összesen 13,3 milliárd forint rövid és hosszú lejáratú kölcsönt kapott.

Ez nagyjából annyi, mint amennyiből a Fradi stadionját újították fel, és kétszer annyi, mint a már nyilvánosságra került adatok alapján az Eximbank adott Vajna cégének a TV2 megvásárlásához tavaly novemberben. A pénz fele, 6,6 milliárd forint hosszútávú beruházási hitelként, 6,7 milliárdos fele pedig rövid lejáratú kölcsönként. Hogy kitől jött a stadionnyi hitel, az sajnos a mérlegből nem látszik. 

Vajna amúgy azóta is sorban kapja az állami hiteleket, legutóbb például április végén nyújtott 1,2 milliárd forint kölcsönt a TV2 Médiacsoport Kft-nek az Eximbank. Ezt arra kapta a cég, hogy működni tudjon a TV2 addig is, amíg a csatorna elég bevételt szed össze a működéshez a reklámpiacról.