A Moody's negatívra rontotta a lengyel államadós-besorolás kilátását

2016.05.14. 08:30

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Lengyelország államadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról szombaton a Moody's Investors Service, írja az MTI. A nemzetközi hitelminősítő egyik indoka a költségvetési kockázatok növekedése volt. Szerintük ezt hozza magával az államháztartási kiadások jelentős emelése (új családipótlék-rendszer) és a bevételi intézkedések körüli bizonytalanságok, valamint a nyugdíjkorhatár csökkentésének kormányzati szándéka. A Moody's azzal számol, hogy a GDP-arányos lengyel államháztartási hiány 2017-ben 3 százalék fölé emelkedik.

A kilátás negatívra rontásának másik fő tényezője az, hogy a Moody's szerint kiszámíthatatlanabbá vált a gazdaságpolitikai döntéshozatal, ami rontja a befektetői környezetet. Felhozták itt például a devizaalapú ingatlanhitelek átváltását célzó törvényjavaslatot, amely a bankrendszer szempontjából kedvezőtlen feltételeket tartalmaz, és ronthatja a hitelkihelyezési aktivitást, elriaszthatja a külföldi befektetéseket. Ehhez jön még hozzá az alkotmányos válság, ami ronthatja a lengyelországi jogállamiság befektetői megítélését, és ezáltal a befektetési hajlandóságot.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ugyanakkor bejelentette azt is, hogy megerősítette az "A2" szintű - továbbra is elsőrendű befektetői - szuverén lengyel adósosztályzatot. Ez a Moody's magyarázata szerint azt tükrözi, hogy a lengyel gazdaság az elmúlt évek jelentős külső visszahúzó tényezői ellenére is robusztus növekedést ért el, reálértéken számolva a lengyel hazai össztermék 2011 és 2015 között 2,9 százalékkal nőtt éves átlagban, míg ugyanebben az időszakban az EU éves átlagnövekedése 1 százalék volt.

Lengyelországra változatlanul a Moody's tartja érvényben a legjobb államadós-besorolást a három nagy hitelminősítő közül. A Standard & Poor's két fokozattal, a Fitch Ratings egy fokozattal gyengébb - "BBB plusz", illetve "A mínusz" - besorolással tartja nyilván Lengyelországot.