Nem ment jól a Dreher tulajdonosának

2016.05.18. 12:23

Nem zárt jó évet az még éppen a világ második legnagyobb sörgyártójának számító SABMiller, a cég nettó profitja az elmúlt évben 18 százalékkal csökkent. A cég, ami többek között a magyar Dreher tulajdonosa is, ráadásul 2 százalékkal több sört és 6 százalékkal több üdítőt adott el világszerte, mint a 2015-ös pénzügyi évben. Viszont a dollár olyan erős volt a többi ország valutájához képest, ahol a SABMiller eladta a söreit, hogy a bevétel nagy részét elvitte az árfolyamkülönbség. 

Pedig nagyjából ez lehetett az utolsó év, amikor a SABMiller független cégként számolgathatta a profitját, ugyanis éppen felvásárolja a világ legnagyobb sörgyártója, az AB InBev. A belga válllaat 108 milliárd dollárt fizetne a SABMillerért, ez viszont akkora üzlet, hogy azt jóvá kell hagynia a világ több versenyjogi hivatalának, többek között az Európai Bizottságnak is. 

Ahogy arról már korábban írtunk, a Drehet, a SABMiller többi márkájával együtt viszont nagy valószínűséggel kimarad az összeolvadós buliból, mert a magyar sörmárkát a SABMiller egész kelet-európai portfóliójával, például a Pilsner Urquell-el együtt eladná az új tulajdonos egy harmadik cégnek. Erre részben azért van szükség, hogy az EB leokézza a sörvilág legnagyobb cégfelvásárlását.