A kormány igyekszik megnyugtatni a dühös tejtermelőket

2016.05.23. 18:40

A kormány a magyar tejtermelők mellett áll, és a rendelkezésre álló eszközökkel mindent elkövet az ágazat stabilizációjáért. A Földművelésügyi Minisztérium tisztában van a nemzetközi és hazai tejpiacon zajló kedvezőtlen piaci folyamatok súlyosságával - közölte a szaktárca a tejtermelők demonstrációjára reagálva. 

A tejtermelők hétfőn petíciót adtak át a Miniszterelnökségnek, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a kormány "eredeti tervétől eltérően" jövőre csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni 5 százalékra. 

Azt követelik, hogy a kormány kezelje a tejtermelők finanszírozási problémáit, és az eddiginél határozottabban lépjen fel Brüsszelben, és a visegrádi együttműködésben a tejágazatot sújtó problémák uniós megoldása érdekében. A gazdák 50 tehénnel vonultak a Margit hídtól a Miniszterelnöki Hivatalhoz. 

A minisztérium ezzel nyugtatgatja a tejtermelőket:

  • jövőre 5 százalékra csökken a friss tej áfája;
  • intenzív tejpiaci ellenőrzések zajlanak;
  • a kormány folyamatosan figyeli az intézkedések hatását és a tejágazat alakulását; 
  • a tejtermelő gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévő támogatási jogcímeken felül.