Senki nem ellenőrzi a letelepedési kötvényes cégeket

2016.05.24. 08:39

A parlament gazdasági bizottsága senkitől nem kért és nem is kapott adatokat a letelepedési államkötvényeket értékesítő cégek működéséről, sem az Államadósság-kezelő Központtól (ÁKK), sem maguktól a cégektől – írja a Magyar Nemzet. A lapnak Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke válaszolt a kötvényeket közvetítő, nagyrészt offshore hátterű cégekkel kapcsolatban. 

Az, hogy a gazdasági bizottság nem kért ilyen adatokat, több szempontból is furcsa. Egyrészt elvileg a bizottság dolga lenne  a kormány kedvenc migrációs programján elég jól kereső közvetítő cégeknek az ellenőrzése – tehát ha nem kértek ki adatokat, nem végzik a dolgukat.

Másrészt két cégnek már visszavonták az engedélyét, mert azok a bizottság szerint nem teljesítették azt a feltételt, hogy három év alatt legalább 100 kötvényt értékesítsenek. Ha viszont a bizottságnak nincsenek adatai a cégek tevékenységéről, akkor honnan tudták, hogy megvolt-e a 100 eladott kötvény vagy sem? (Ráadásul a gazdasági bizottság a saját szabályait is megszegve vonta vissza a két közvetítő engedélyét tavaly decemberben, mert a cégeknek 2013 áprilisától lett volna három évük a 100 kötvény eladására. )

Az ÁKK elvileg tudja, hány kötvényt értékesítettek a gazdasági bizottság által kiválasztott közvetítő cégek, de állampapírtitokra hivatkozva nem hajlandó kiadni az adatokat.