Hétfő óta huszonnégyezer forintba kerül egy kiló csirke Venezuelában

2016.05.24. 20:52 Módosítva: 2016.05.25. 08:34

Egy nap alatt tízszeresére nőtt a kukoricaliszt, tizenháromszorosára a csirke ára Venezuelában, írja az MTI. A hirtelen változás a központosított ármeghatározás miatt történt, a venezuelai kormány a csőd szélén áll.

Venezuelában van a világ legnagyobb olajkészlete, és mivel szinte semmilyen más jelentős exportcikkük nincsen, az olaj világpiaci árának zuhanásával együtt a venezuelaiak helyzete is rohamosan romlani kezdett. A tavalyi 180 százalékos infláció után idén 700 százalékot várnak a szakértők.

A boltokból eltűnnek az élelmiszerek és a gyógyszerek. Egy kiló kukoricaliszt átszámítva kb. 5000 forintba, egy kiló csirke pedig kb. 24 000-be kerül. Az országban a cukorhiány miatt leállnak a Coca-Cola-üzemek és a Heinz sörgyárai is abbahagyták a gyártást.

A csődhelyzet az ellenzéki erők malmára hajtja a vizet. Az előrehozott választásokat követelve eddig majdnem 2 millió aláírást gyűjtöttek össze Nicolás Maduro elnök vezette baloldali kormány ellen. Felmérések szerint jelenleg a lakosság 70 százaléka támogatná a kormányváltást a harmincmilliós országban.