Elitták a tejpénzt, nincs is több tej

MZS 4721
2016.05.25. 11:07

Miközben a fél kormány a szó legszorosabb értelmében a tejtermelőket életben tartó akción dolgozik, a földművelésügyi miniszter meg a tejágazat átfogó stratégiáján, Pölöskei Gáborné Klik-vezér az irányítása alá tartozó iskoláknak szétküldött körleveléből kiderült, hogy ősztől rendesen megvágják az iskolatejprogramot.

A teljes dokumentumhoz kattintson a képre!
A teljes dokumentumhoz kattintson a képre!

Ma naponta nagyjából bő négyszázezer általános iskolás iszik egy bögre tejet vagy kakaót, vagy kap valamilyen gyümölcsös joghurtot, amiért nem ők fizetnek. Az iskolák közvetlenül a magyar gyártó-kereskedőkkel szerződnek a friss termékek kiszállításáról, a pénz pedig az államtól és kisebb részben az uniótól érkezik.

A folyamat meglehetősen bürokratikus, de ez a gyártókat terheli, az iskolák csak átveszik a termékeket, és szétosztják a gyerekeknek. Eddig az ország minden egyes járásából csatlakozhattak az iskolák a támogatott programhoz, ami így idővel egyre költségesebb lett. És ez is lett a veszte. 

A támogatottak listája

Különbségtétel eddig is volt az egyes intézmények között: a földművelésügyi miniszter iskolatej-rendeletének mellékletei szabályozták, hogy mely települések iskolái jogosultak százszázalékos és melyikek csak ötven-, illetve húszszázalékos ártámogatásra. Ez most sem változik, egészen más történik.

Pölöskei körlevele alapján az új korlátozás, hogy csak az alábbi táblázatban felsorolt 98 járás lesz jogosult a szállítási szerződések megkötésére ősztől. A többiek – függetlenül attól, hogy eddig melyik támogatotti körbe tartoztak – kihullanak a programból, szeptembertől ezekben a sulikban nincs reggeli kakaózás. 

A piaci szereplők (az öt legnagyobb ezen a piacon a Fino-food Kft., a Naszálytej, az Egertej, az Abaújtej és a Happy Tej Kft.) számításai szerint ezzel kb. 100-150 ezer gyereket zárnak ki a programból, például teljes Győr-Moson-Sopron megyét, de Pest nagy részét is. Az ügyben érintett, egyik névtelenséget kérő vállalkozó azt is elismerte, hogy ezzel ők is egy biztos, a piacinál egyébként némileg magasabb hozamot termelő üzleti lehetőségtől esnek el, ami a tejiparban válságosnak számító időkben igencsak rossz lesz.

A mostani helyzetben pont ez a pikáns: mindez akkor történik, amikor a kormány – legalábbis kommunikációjában  mindent megtesz az ágazat cégeinek megsegítéséért – úgy, hogy a korábbi években a tejprogramról is nagyon tudatosan, mint az ágazat támogatásának egyik fontos pilléréről kommunikáltak. Jövőre pedig

  • 5 százalékra csökken a friss tej áfája;
  • intenzív tejpiaci ellenőrzések zajlanak;
  • a kormány folyamatosan figyeli az intézkedések hatását és a tejágazat alakulását; 
  • a tejtermelő gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévő támogatási jogcímeken felül. 

Az ágazat helyzetéről és a problémák okairól az alábbi cikkünkben részletesen is írtunk:

Nincs több pénz, nincs több tej se

A tejprogram szűkítése egyébként már tavaly elkezdődött: ötödével fogták vissza a kiszállított mennyiségeket – és feltehetően a kiszámlázott költségeket is – azzal, hogy az addigi ötről négyre csökkentették a heti kiszállítási napok számát. 

A gondokat talán az okozhatta, hogy a program az elmúlt években egyre népszerűbb, így egyre költségesebb lett: 2010-ben még csak 400 milliót ittak ki az államkasszából a gyerekek (plusz erre jött 17-18 százaléknyi EU-pénz), tavaly meg már 2,6 milliárdot, és hát most látszik, hogy ez is kevés. 

Megkérdeztük a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), hogy mi az oka a bekeményítésnek, és hát pontosan az, amit sejteni lehet: az idei költségvetésből a programra szánt 2,6 milliárd forint kevés, de annyira, hogy a jövőre betervezett és alaposan megemelt 4,2 milliárdos keretből kell előrehozni valamennyit idénre – a pontos összeget nem tudjuk –, hogy év vége előtt ne ürüljön ki teljesen a kassza.

Az FM-ben azon is elgondolkodtak, hogy melyik iskolákat és településeket rakják ki a programból, és hát logikus módon a legnagyobb fenntartó Kliket találták meg a dologgal – az egyházi intézmények támogatása nem változik. „Az iskolatejprogramban a legfrissebb adatok szerint 436 ezer gyermek vesz részt, ebből a Klik által fenntartott intézményekben 368 ezer gyermek részesül iskolatej-ellátásban” – válaszolták kérdésünkre, azt indokolva, hogy miért a Kliknél spórolnak.  

Végül a tavalyi támogatási összegek és a járások besorolásáról szóló 2014-es kormányrendelet egyik melléklete alapján írták össze a fenti táblázatban szereplő 98 járást. Rájuk a jövő évi keret terhére lesz pénz év végéig, és ha ilyen olcsó marad a tej, akkor várhatóan jövőre is.  

(Borítókép: Molnár Zsolt/Index)