Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

2016.05.25. 09:52

Márciusban kissé lassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme, a naptárhatástól megtisztított adat szerint a bolti forgalom volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónapban még 6,6 százalék volt az évesített növekedési érték - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ütem gyengülése ellenére azonban a forgalom növekedése töretlen, ez már a harmincharmadik hónapja, 2013 közepe óta tart.

Az előző hónaphoz mért lassulást az élelmiszerek és az üzemanyagok fogyasztásának lefékeződése okozta. Az élelmiszerek naptárhatással korrigált forgalma márciusban 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a februári 4,9 százalékos növekedés után. Az üzemanyag-fogyasztás éves növekedési üteme 9,1 százalékról 5,0 százalékosra mérséklődött a kiigazított adatok szerint - írta az MTI a KSH adatközlése alapján.

A nem élelmiszerjellegű termékek eladási volumene márciusban 7,6 százalékos növekedést mutatott. Ezen belül

a csomagküldő és internetes áruházak forgalma táplálta a bővülést 55,1 százalékos növekedéssel.

Az átlagosnál kisebb növekedést mutatott a bútorok és műszaki cikkek forgalma (3,1 százalék) a könyvek, számítástechnikai és egyéb iparcikkek eladása (3,9 százalék), a használtcikkek értékesítése (3,5 százalék). 

Egyedül a gyógyszerek és gyógyászati termékek értékesítése közelítette meg a csoport átlagát 7,4 százalékos növekedéssel, az illatszerek eladási volumene a februári 13,7 százalékos növekedéssel szemben 4,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz hasonlítva.

Az első negyedévben 4,7, a naptárhatástól megtisztított adat szerint 4,3 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése - közölte a KSH.