BKV: Demszkyék hibáját javítjuk a Stadionok irodaház eladásával

2016.05.26. 11:59

A Demszky-korszakból maradt hátrányos örökség felszámolását jelenti a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló feletti Stadionok irodaház mostani eladása, írja a BKV sajtóközleményében. 

Szerdán adta hírül a Heti Válasz, hogy a Stadionok irodaház a Princess pékséget is tulajdonló, mostanában Habony Árpáddal jó kapcsolatot ápoló üzletemberekhez, Michael Gagelhez és Shabtai Michaelihez kerül. Ugyanez a kör Welt-Stadt Immobilen Kft. nevű cégével még az előző városvezetés idején megszerezte az ingatlan 12 százalékát, így az osztatlan közös tulajdonba került, további terveik között pedig szerepelt a teljes épület megvásárlása. Erről szándéknyilatkozat is született, a 2008-as érvényes szerződés a WSI fejlesztési terveit is tartalmazza, az irodaházért 490 millió forintot tervezett kifizetni a cég. Az ügyletet végül a szakszervezetek tiltakozása miatt inkább jegelték, mostanáig nem jött elő újra. 

A BKV közleménye szerint az elmúlt években többször próbálkoztak a helyzet felszámolásával, főleg mert az épület időközben feleslegessé vált számukra. Az épületet felbecsültették, és ennek alapján egyeztek meg a vételárban a WSI-vel, ami a korábbi terveknél jóval magasabb lesz, több mint egymilliárd forint. A BKV szerint a verseny hiányával kapcsolatos kritikák nem jogosak, mert a cégnek az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó szabályok miatt társtulajdonosként mindenképpen elővásárlási joga van az épületre. A közlekedési vállalat a mostani rendezéssel egy közel tíz éve fennálló kényszerhelyzetet kíván feloldani, írják.