Már csak Lenke néni hiányzik: boltmúzeum nyílt egy volt laktanyában

DROTI20160526007
2016.05.26. 20:39

Boltmúzeum nyílt Gyulán, a város egykori honvéd laktanyájának helyén, ahol nemcsak kereskedelemtörténettel, hanem az egykori huszárlaktanya történetével is meg lehet ismerkedni. A boltmúzeum a megnyitóról szóló MTI-hír szerint a a "Süvegcukorhoz" nevet viseli, és ez az idén 50 esztendős Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum harmadik, kihelyezett boltmúzeuma.

A dél-alföldi városban ezzel már három ipartörténeti kiállítás látható, egy húsipari, egy cukrászipari és mostantól a kereskedelemtörténeti.

A kiállítás története 1983-ig nyúlik vissza, és Ábrahám György, az akkori élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat igazgatója kezdeményezte létrehozását. Az azóta megszűnt vállalat dolgozói egy év alatt mintegy ötszáz tárgyat és dokumentumot gyűjtöttek össze. A múzeum 1984. november 25-én nyitotta meg kapuit, majd a 2000-es években bezárt.

A most újranyílt múzeumban az árucikkek, a fűszerektől a lőporon át a csokoládéig és a papír-írószerig a két világháború közötti időszakot idézik. A kiállításhoz a kereskedelmi és vendéglátóipari múzeum az egyik legszebb vegyeskereskedés-bútorzatát ajánlotta fel, amely a 19. század végén készült, és Budaörsről származik; de a múzeumnak a gyulaiak is folyamatosan ajánlanak fel újabb és újabb tárgyakat.

(Borítókép: Boltmúzeum Gyulán. Fotó: Rosta Tibor/MTI)