Még két évig biztos tart az orosz élelmiszer-embargó

2016.05.27. 15:31

Jövő év végéig, tehát egészen 2018-ig hosszabbítja meg az orosz kormány a nyugati élelmiszerimportra vonatkozó tilalmat – jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az orosz vállalkozók szövetségének pénteki ülésén. A kormányfő szerint az orosz vállalkozók maguk kezdeményezték az embargó meghosszabbítását, és így az orosz mezőgazdasági és agráripari szektor szereplői hosszabb távra tudnak tervezni.

Az orosz kormány mellett működő elemzőközpont nemrég közzétett számításai szerint a nyugati országoknak eddig 9,3 milliárd dollárnyi kárt okozott a Moszkva által 2014. augusztus 7-én bevezetett élelmiszer-embargó.

Az embargót első körben az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából és Kanadából származó termékekre vezették be 2015-ben, aztán 2016. augusztus 5-ig meghosszabbították és kiterjesztették az Oroszország elleni szankciókhoz csatlakozott Albániára, Montenegróra, Izlandra és Liechtensteinre, majd 2016. január 1-jétől Ukrajnára is.

Közben a G7-csoport vezetői is meghosszabbították az Oroszországgal szembeni pénzügyi szankciókat, ismételten a minszki megállapodások végrehajtásához kötötték a gazdasági büntetőintézkedések feloldását, ugyanakkor hangsúlyozták a Moszkvával tovább folytatott párbeszéd fontosságát. A G7-csoport kilátásba helyezte a szankciók esetleges megszigorítását is.