Tovább húzódik a Buda-Cash felszámolása

2016.05.27. 16:17

Még tovább húzódik a Buda-Cash felszámolása, a brókercég felszámolója ugyanis nem tud visszaszerezni 12 milliárd forintot a dán Saxo Banktól. Az MTI most arról ír, hogy a Buda-Cash felszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) megtámadja a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését, amelyben a hazai bíróság joghatóságának hiányát állapította meg a Saxo Bank ellen indított perben.

A felszámoló 2015. október 21-én keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez, hogy a Saxo Banknál lévő nagyjából 12 milliárd forint értékű vagyont visszaszerezze a Buda-Cash ügyfelei számára. A Fővárosi Törvényszék permegszüntető végzése a magyar bíróság joghatóságának hiányát mondta ki. A felszámoló vitatja a Fővárosi Törvényszék döntését, a közleményében pedig hangsúlyozza, hogy mindent megtesz a Saxo Banknál lévő vagyon visszaszerzése érdekében.

A Saxo bank azzal indokolja a 12 milliárd visszatartást, hogy a platformján üzletelő Buda-Cash-ügyfelek a svájci frank tavaly januári elszállása után nem tettek be pluszfedezetet. Az ügyben a befektetésvédelmi szabályok megsértése és az ügyfelek nem megfelelő tájékoztatása miatt a dán felügyelet már elmarasztalta a bankot.