Harmincketten rosszul lettek az újlipótvárosi Trófea Grillben

2016.05.31. 09:45

Harmincketten megbetegedtek pár hete a XIII. kerületi Visegrádi utcai Trófea Grill étteremben, kettőjüket kórházban is kellett ápolni - írja a Havariapress. A hír kérdésünkre a budapesti ÁNTSZ-t felügyelő Budapesti Kormányhivatal is megerősítette. A rosszullétet calicivírus-járvány okozta. 

A történtek után az étterem minden helyiségének fertőtlenítőszeres nagytakarítását rendelték el, a dolgozókat soron kívüli székletszűrő vizsgálatra küldték, az üzemeltető ezzel párhuzamosan több százezer forintos egészségügyi bírságot kapott.

A calicivírus hányással és hasmenéssel járás már nagyon kevés kórokozó, szabad szemmel nem látható szennyeződés is kiválthatja, ha pedig valahol felüti a fejét, akkor könnyen járvány alakul ki.

Trófea: Nem az ételek miatt

Update: Cikkünk megjelenése után megkeresett minket az étterem, a lapunknak elküldött dokumentumok és vizsgálati jegyzőkönyvek szerint a Nébih ellenőrzésében enterobaktérium, enterococcus, penészgomba, élesztőgomba, szalmonella és koaguláz pozitív staphylococcus jelenlétét vizsgálta a mintákon, a vizsgálati eredmény azonban ezekre mind negatív lett. A fertőtlenítés után pedig megvizsgálták az asztalok, ajtók, kilincsek, pultok higiéniai állapotát is, ezeket mind rendben találták. Az üzemeltető szerint nem az étel volt fertőzött, feltételezhető, hogy emberről emberre terjedt a járvány.

Az ilyen fertőzések nagy része amúgy még mindig a közétkeztetésben fordul elő, 2014-ben a regisztrált megbetegedések háromnegyede az iskolai menzákon fordult elő. étteremben vagy más vendéglátó egységben tavalyelőtt 197-en betegedtek meg, legalábbis ennyiről tud a Nébih, az enyhébb megbetegedések többségéről ugyanis nem jelentik a hatóságoknak.

nébih fertőzés.png
Grafika: Nébih

Hogy milyen helyekkel érdemes vigyázni és mire kell odafigyelni, arról itt írtunk bővebben. Jó étvágyat kívánunk.