Határozatlan idejű vasutassztrájk kezdődött Franciaországban

2016.06.01. 13:37

Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a vasutas-szakszervezetek Franciaországban. Kilenc nappal a futball-Eb kezdete előtt a gyorsvasúti forgalomnak csak 60 százaléka közlekedik, de a többi vonalon ennél is jelentősebbek a kimaradások, van, ahol csak a vonatok harmada indult el.

A vasúti szakszervezetek részben a hétvégi pihenőjük megnyirbálása miatt, részben a munkatörvénykönyv fellazítása elleni tágabb tiltakozás részeként szüntették be a munkát, és azt közölték, hogy csak akkor hagyják abba, ha az állami vasúti cég, az SNCF teljesíti követeléseiket.

De a közeljövő kilátásai sem jók, júniusra az Air France pilótái is sztrájkot ígértek, és a dokkmunkások is be fogják szüntetni a munkát. Ráadásul továbbra is csak kettő üzemel az ország nyolc olajfinomítójából, miután a többit továbbra is blokád alatt tartják a tiltakozó szakszervezetisek. Emiatt a múlt héten komoly benzinhiány volt Franciaországban.

A tüntetések következő körét június 14-ére tervezik a szakszervezetek, ekkor került a szenátus elé a munkajogi reform. A futball-Eb viszont már 10-én elkezdődik, és a várakozások szerint elég komoly fennakadásokat okozhat a szakszervezetek lázongása.