Minimálbérben is elhúzott mellettünk a régió

2016.06.01. 12:30

Régiós összehasonlításban a válság óta Magyarországon nőtt a legkisebb mértékben a reálértéken számolt nettó minimálbér. Ma a minimálbérből élők csupán 7 százalékkal keresnek többet, mint 2008-ban, ha az infláció hatását is figyelembe vesszük – derült ki a Policy Agenda kutatásából.

Reál nettó minimálbér alakulása Kelet-Közép-Európában 2008 óta.
Reál nettó minimálbér alakulása Kelet-Közép-Európában 2008 óta.
Grafika: Policy Agenda

A minimálbér bruttó értéke egyébként nem emelkedett rosszul, 59 százalékkal lett magasabb, ezzel az összehasonlításban 4. helyen végeztünk. Ugyanakkor az egykulcsos adó bevezetése miatt az adóterhek is magasabbak lettek, és így a nettó minimálbér-növekmény már csak 31 százalék volt. Ennél egyedül Csehországban volt alacsonyabb (26 százalék) a minimálbér-emelés.

Romániában és Bulgáriában ezzel szemben 85, illetve 90 százalékkal nőttek a nettó minimálbérek.

Ha pedig az inflációt is számoljuk, azaz a nettó minimálbér reálértékét vesszük, akkor végképp Magyarország a sereghajtó. Az érték így alig 7 százalék, míg Romániában 60 százalék.

minimalber33
Grafika: Policy Agenda

A kutatók persze elismerik: jogos érv, hogy Románia és Bulgária esetében pár éve még olyan alacsony volt a minimálbér, hogy erőteljesebben lehetett azt emelni, és relatíve most is alacsonyak az ottani keresetek. Azonban egyre kevésbé állja meg a helyét ez az érv.

A nettó minimálbért euróba átszámolva már látszik, hogy ebben az összehasonlításban is kezdünk komoly hátrányba kerülni. A Policy Agenda szerint ha az árfolyamok és az adórendszerek esetleges változásával nem számolunk, és csak az elmúlt évek bruttó növekedési átlagát nézzük, akkor nagyjából

öt év múlva a román nettó minimálbér meg fogja előzi a magyarországit.

A Policy Agenda azt írja, a 2017-es költségvetés számai alapján jövőre sem lehet erőteljes növekedéssel számolni, várhatóan 5-6 százalékkal lesz majd magasabb a nettó minimálbér.