Folyamatosan nő a gyerekközmunka

2016.06.02. 09:29

Havonta átlagosan 18 év alatti közmunkásból három éve 101,  tavalyelőtt 568, tavaly pedig már 1123 volt, írja a belügy adataira hivatkozva a Magyar Nemzet

A kamaszok közfoglalkoztatását az tette lehetővé, hogy levitték az iskolakötelezettségi korhatárt 16 évre. Így viszont igen sokan iskola helyett rögtön mehetnek közmunkára. Ez ráadásul sokaknak komoly ösztönzőt is jelenthet, hogy hagyják abba az iskolát, mivel némi pénzt kaphatnak, ha inkább beállnak virágokat gereblyézni vagy a polgármester földjein olcsón dolgozni.    

Viszont ezzel hosszú távon teszünk keresztbe az országnak, hiszen végzettség nélkül ezeknek a fiataloknak borzalmasan nehéz lesz bármi valódi munkát találniuk később.

A kormány szerint  ez nem probléma, mivel van egy adminisztratív gátja annak, hogy minden szegény fiatal rohanjon közmunkára.  Ez szerintük az, hogy a 25 évesnél fiatalabb álláskeresőknél a közfoglalkoztatási munkahely nem minősül megfelelő munkahelynek. "Ők csak kivételesen indokolt esetekben vonhatók közfoglalkoztatásba, amennyiben ezt családi, szociális helyzetük, valamint a térségbeli korlátozott elhelyezkedési lehetőségek egyaránt indokolják. Minden ilyen esetben személyre szabott indoklással szükséges a közfoglalkoztatásba történő közvetítést alátámasztani" - válaszolta a belügy.

Idén eddig egyébként csökkent is némiképp a közmunkás kamaszok száma, havonta átlagosan az első negyedévben 251 fő, 18 évesnél fiatalabb közmunkást fizettek. A korai iskolaelhagyók száma viszont 2010 óta szintén folyamatosan nő. Míg 2000-2010 közt az így leszakadó gyerekek arányát sikerült 13,9 százalékról 10,5 százalékra levinni, 2011-re már 11,2 százalék volt, majd 2015-ig ez 11,6 százalékra csúszott fel. Az uniós átlag egyébként most 10,9 százalék.