Nem ritkán kínai fokhagymát átcsomagolva magyar termékként adnak el itthon, miközben Makó környékén sokan fokhagyma helyett búzát vetnek - nyilatkozta a Magyar Hírlapban Gubacsi Zoltán a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
Egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, míg egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió, mivel hagymatermesztésnek nagy az élőmunka-terhe. Ez is az oka, hogy az idén, a korábbiakhoz képest kisebb termésátlag várható.
Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, most viszont annyit importálunk, főleg Kínából és Spanyolországból, mint amennyit itthon termelünk - írja a lap.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=bJE1jRyMFaE6fJ8fhsC.y4ZQnDkFoiPbY7JeelfAZ7P.i7&stparam=wnniomkpwg&fastid=ipqxvzhaneitfhaugbtmmzijqomb&nc=0)