Megy a rettegés a brit EU-kilépés miatt

GettyImages-538394162
2016.06.06. 16:34 Módosítva: 2016.06.06. 16:59

Majdnem fél százalékkal gyengült hétfő délelőttre az angol font az euróval szemben miután a friss közvélemény-kutatások szerint könnyen lehet, hogy az Unióból való kilépésre szavaz majd a brit választópolgárok többsége június 23-án - írja a Portfolio.

Alig két hét múlva szavaznak a brit választópolgárok, és az utóbbi napokban egyre nagyobb lett az EU-ból való kilépés (Brexit) esélye a felmérések szerint. A legfrissebb kutatások már az elszakadás-pártiak győzelmét mutatják, ennek köszönhetően a font majdnem fél százalékot esett hétfő reggel az euróval szemben. Jól jelzi a hangulatot, hogy az utóbbi egy hétben 3,3 százalékot esett a font, az év eleje óta pedig már 6,6 százalékkal értékelődött le. Ezzel párhuzamosan a font volatilitása az amerikai dollárral szemben 2009 februárja óta nem látott szintre ugrott.

Vasárnap írtunk róla, hogy az Observer/Opinium közvélemény-kutatása alapján három százalékkal többen támogatják, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, mint ahányan a maradnának. A kilépést a megkérdezettek 43 százaléka támogatta, a maradást pedig csak a 40 százalékuk. A Brexit gazdasági hatásairól szóló interjúnkat itt olvashatja.

Cameron: Egy pokolgép pusztításával érne fel

David Cameron brit miniszterelnök közben arról beszélt, hogy egy pokolgép pusztító erejével hatna a brit gazdaságra, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból. A Brexit-tábor szerint viszont az euró fog felrobbanni, és jobb, ha Nagy-Britannia nem lesz ennek a detonációnak a közelében.

Cameron egy hétfői kampányrendezvényen megismételte a kormány által korábban is hangoztatott érvet, amely szerint egy évtizednyi bizonytalanság várna a brit gazdaságra Brexit esetén. A kormányfő szerint a Brexit-párti tábor „az emberek munkahelyével űz hazárdjátékot", becsapja a választókat és nem hajlandó válaszolni a gazdasági kockázatokat firtató kérdésekre.

Cameron a kormány tevékenységét szervező és segítő kabinetiroda nemrégiben közzétett 28 oldalas tanulmányából idézett, amely szerint legalább egy évtizednyi bizonytalanságot okozna a brit gazdaságban Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból.

John Longworth, a Brexit-tábor hivatalos kampánycsoportja, a Vote Leave üzleti tanácsának elnöke – a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) volt vezérigazgatója – egy másik hétfői kampányrendezvényen ugyanakkor kijelentette, hogy véleménye szerint az euróövezet fog felrobbanni a belső feszültségek miatt.

Longworth március elején volt kénytelen távozni a BCC éléről, miután a kamarai szövetség deklaráltan semleges álláspontjával szembekerülve a szervezet éves közgyűlésén azt mondta, hogy Nagy-Britanniára fényesebb kilátások várnának, ha kilépne az Európai Unióból.