Apró betűvel trükköztek a nagy áruházláncok

2016.06.07. 08:01

nagy kereskedelmi láncok egy részénél olyan szerződést akartak aláíratni a munkavállalóknak, aminek az apró betűs részébe írták bele, hogy a szerződés aláírásával a dolgozó lemond arról a jogáról, hogy egymást követő két héten is szabadságon vehessen ki. Bár a cégek nem kommentálták a hírt, a Népszabadság azt írja, a Tescóról és az Auchanról volt szó.

hétfői Magyar Idők azt írta, hogy Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke szerint az áruházláncok arra kényszerítik dolgozóikat, hogy mondjanak le a nyári szabadságukról. A dolog mögött az áll, hogy a munkaerőhiány miatt a cégek nem tudják feltöltetni az álláshelyeket, ezért meglévő dolgozóikkal próbálják kipótoltatni az üres műszakokat.

Szakszervezeti források alapján a Népszabadság azt írja, a szerződéssel az lehetett a cégek célja, hogy megakadályozzák, hogy túl sokan menjenek el egyszerre szabadságra, mert ez még tovább nehezítené az áruházak dolgát a már egyébként is komoly munkaerőhiány súlyosbításával.

A lap információi szerint a dolgozók egy része nem vette észre a kisbetűs részben foglaltakat, és aláírta a szerződést, többeknek viszont szemet szúrt, és a lap értesülései szerint az Auchannál már vissza is vonták az apró betűs részt. A Tesco ezzel kapcsolatban későbbre ígért választ a lapnak.