Elfogadták a 2017-es adócsomagot

2016.06.07. 12:29

Az Országgyűlés kedden elfogadta a 2017-es adócsomagot, amely jelentős változásokat hoz. Új cafeteria-rendszer, áfacsökkentés, az adócsalás elleni keményebb fellépés, Google- és Facebook-adó, jövedéki adóváltozás, még kedvezőbb kata és kiva – többek között ezekre kell figyelni az Adó Online szakportál elemzése szerint.

Átírták a cafeteriát

Miután az Európai Bíróság elkaszálta az Erzsébet-utalványt és a Szép-kártyát, nagy változások jönnek a béren kívüli juttatások terén. Ezekről már itt is írtunk, a fontos részletek a következők:

  • Új adómentes juttatás lesz 2017-től a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás. Azt még nem határozták meg, hogy pontosan milyen ellátás nyújtható adómentesen, de az biztos, hogy ennek a lépésnek komoly hatása lesz.
  • Az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj-)pénztári támogatás kikerül a béren kívüli juttatások köréből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig  34,51 százalékos helyett 49,98 százalékos közteher rakódik majd ezekre a juttatásokra.
  • Évi százezer forintot lehet majd készpénzben kifizetni kedvezményes adózás mellett az alkalmazottaknak, a közszférában pedig további 100 ezret, a versenyszférában 350 ezret utalhat a munkáltató a Szép-kártyára. 
  • A munkáltató által 2016-ban béren kívüli juttatásként adható egyéb dolgok, például az üdülés, étkeztetés, iskolakezdési támogatás, bérlet, képzési költségek átvállalása stb. 2017-től nem minősülnek béren kívüli juttatásnak.

Csökken az áfa, nő a családi kedvezmény

  • A disznóhús után jövőre  a friss tej, a tojás és a csirke áfája is 5 százalékra csökken, az éttermi szolgáltatások és az internet-előfizetés áfája pedig 18 százalék lesz a 27 helyett. Ennek hatásairól itt írtunk.
  • A kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 25 ezer forintra nő 2017-ben.

Nehezebb lesz adót csalni

  • 2017. január 1-jétől a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán már 100 ezer forintos áthárított adóösszegtől szerepeltetni kell a vevő adószámát. Ez a limit eddig 1 millió volt.
  • Az online pénztárgép és az ekáer után az online számlázás az adóhatóság következő csodafegyvere az áfacsalásokkal szemben. A kormány célja, hogy a számlák adatait valós időben követhesse az adóhatóság, amitől az ellenőrzések célzottságának és hatékonyságának növekedését várják.
  • Ezen túl az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, és az ekáer módosításával kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautók.

Drágulhat a tankolás

  • 2016. szeptember 1-től a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához kötik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 50 dollár alá csökken a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, akkor a gázolaj adómértéke 10, a benziné és a petróleumé 5 forinttal nő literenként.
  • Viszont az autóval való munkába járás költségtérítése 9-ről 15 forintra nő kilométerenként.

Google- és Facebook-adó

  • A kormány be akarja vasalni a hazai reklámértékesítés után járó adót az olyan nemzetközi online szolgáltatókon, mint a Google és a Facebook. Hogy mi ez az egész, és ennek mennyi a realitása, azzal itt foglalkoztunk részletesen.

Változik a kisadózás

  • A kisvállalkozók tételes adójánál, azaz a katánál változás, hogy a bevétel megszerzésének időpontja az adóalanyiság megszűnésének napja is lehet, ha a katás által kiállított bizonylat ellenértékét az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg. Más szóval: ha a megszűnése után kapja meg a pénzét a cég, az is bevételnek számít.
  • Könnyítés viszont, hogy a kisadózó vállalkozás bevételének nem lesz része a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás.
  • Lazulnak a kisvállalati adó, azaz a kiva választásának feltételei. Ezt az 50 fő alatti cégek választhatják, és egészen addig adózhat így az adóalany a szabályozás szerint, ameddig el nem éri a 100 fős létszámot. Az új megközelítés szakít a vállalkozásban felhalmozódott pénzeszközök adóztatásával, így az adókötelezettség meghatározása a továbbiakban az osztalékra és a tőkeműveletek eredményére épül. Az NGM számítása szerint egyébként a jogosult adózók 80 százaléka jobban járhat kivával. (Részletek itt.)

 Jön az automatikus pótlékmentes részletfizetés, megszűnik a tartós bérlet

  • A törvény kihirdetését követő naptól több mint félmillió magánszemély élhet az ún. automatikus pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az, akinek legfeljebb 200 ezer forint tartozása van, annak elegendő benyújtani egy kérelmet, és lényegében automatikusan, pótlékmentes részletekben fizetheti az adótartozását.
  • Megszűnik a tartós bérlet intézménye, a Gépjárműadóról szóló törvényből törölnek minden tartós bérletre való hivatkozást törölnek. A lépés oka, hogy ezzel a jogalkotó szerint sokan visszaéltek. A cégek azt csinálták, hogy az autót használó ügyvezetőnek adták tartós bérletbe a kocsit, hogy mentesüljenek az cégautó utáni adófizetési kötelezettség alól. Ezt többet nem fogják tudni meglépni, mert immár minden esetben az autó tulajdonosa lesz az adófizetésre kötelezve.