Megint deflációba zuhantunk

2016.06.08. 09:48

Májusban 0,2 százalékkal csökkentek az árak, a várt inflációhoz képest tehát megint deflációba esett a magyar gazdaság, áll a KSH friss statisztikájában. Ezt egyébként a tavaly májusi árakhoz képest nézik, áprilishoz képest 0,3 százalékot drágultak az áruk és a szolgáltatások. 

Tavalyhoz képest a világpiaci folyamatoknak köszönhetően jóval olcsóbb lett az üzemanyag ára, egészen pontosan 11,9 százalékkal. De sokkal, 19,7 százalékkal lett olcsóbb például a cukor, míg a kivételes áfacsökkentés után a disznóhús 18,5 százalékkal. 

infálciós radar
Fotó: KSH

0,8- 2,2 százalék közti szinten drágultak viszont a szeszes italok és a dohányáruk, a lakosság számára fontosabb szolgáltatások és a tartós fogyasztási cikkek. Ez utóbbi alatt olyasmiket kell érteni, mint például a hűtő vagy a számítógép. Valamelyest – 0,3 százalékkal – drágultak a ruhák is.

A világpiaci környezetünk egyébként elég erős infláció elleni hatást fejt ki ránk, írta a Portfolio. Így annak ellenére, hogy a súlyosbodó magyarországi munkaerőhiány miatt emelkedniük kellene a béreknek és így az inflációnak is, összességében maradtunk deflációban.