Milliárdos beruházások készülnek Matolcsy feleségének falujában

2016.06.08. 07:39 Módosítva: 2016.06.08. 12:28

A Matolcsy György felesége vezette Balatonakarattya brutális gazdasági fejlődésbe kezd, ha megvalósulnak legújabb terveik. Az önkormányzat által a jövő évre előrevetített közbeszerzések közel kétmilliárd forintra rúgnak, Matolcsy Gyöngyi pedig már céget is alapított a hatékonyabb pályázás érdekében, írja a Világgazdaság.

Az ezer alatti állandó lakosú, Balatonkeneséről 2014-ben levált település költségvetése idén még csak 350 millió forint, de ha bejönnek a jegybankelnök feleségének tervei, akkor ez az összeg akár már jövőre megtöbbszöröződhet. Balatonakarattya független polgármestere a költségvetési és uniós források jobb lehívása miatt javasolta, hogy az önkormányzat alapítson önálló gazdasági társaságot, amit május 17-én már be is jegyeztek, a képviselőtestület pedig április folyamán rendkívüli üléseken döntött fél tucat, a területi operatív programhoz (TOP) tartozó pályázaton történő indulásról. 

A tervezett fejlesztések szerteágazók, a környezetvédelmi beruházástól és az iparterületek fejlesztésétől a szociális alapszolgáltatásig többminden megtalálható köztük. A várható közbeszerzések listájából az is kiderül, hogy mekkora összeggel számolnak az egyes projektekre. A legnagyobb tétellel, fél-fél milliárd forinttal ipari park, illetve a Bercsényi strand fejlesztése, turisztikai komplexum címen szerepel, de százmilliót beterveztek egy termelői piac kialakítására is.

A tervezett fejlesztések összege még az Magyar Nemzeti Bank alapítványainak helyi viszonyokhoz képest hatalmas beruházását is meghaladja. A Pallas alapítványok korábban 1,13 milliárdért megvásárolták az egykori MÁV-üdülőt azzal a céllal, hogy a több mint hathektáros ingatlan épületeit felújítják, és utána oktatási és konferenciacélokra használják.