250 millió forintos büntetést kapott az Uber Franciaországban

2016.06.09. 15:35

A francia bíróság 800 ezer eurós (kb. 248 millió forintos) büntetést szabott ki az Uberre csütörtökön illegális taxisszolgáltatás miatt, írja az ABC News.

A cég mellett az Uber regionális vezetőjére, Pierre-Dimitri Gore-Coty-ra és a Thibaud Simphalra, a cég franciaországi vezérigazgatójára is bírságot szabtak ki, előbbi 30 ezer, utóbbi 20 ezer eurót kell fizessen. A pénzbüntetések felét felfüggesztették. Az ügyészség keményebb büntetést szeretett volna kiharcolni, a bíróság azonban végül nem tiltotta el 5 évre a két férfit attól, hogy bármilyen vállalatot vezethessenek. Az ügyvédek azzal érveltek a tárgyalás során, hogy védenceik nem számítanak a vállalat képviselőinek jogilag, pusztán fizetésből élő menedzserek, akik főleg marketinggel foglalkoznak. 

A bírság összege jelentős, de jóval kevesebb annál, amennyit a francia taxisok eredetileg el akartak érni, szerintük 100 millióra kellett volna büntetni a céget, mert visszaélt jogosulatlan előnyével a személyszállítási piacon. A taxisok itt elsősorban az UberPop szolgáltatásra gondoltak, amely alkalmi sofőrökkel futott a taxitarifáknál jelentősen alacsonyabb áron, de Franciaországban már 2014-ben megszavazta a parlament a betiltását.

A cég hivatalosan tavaly júliusban függesztette fel a szolgáltatást, az utolsó razziakor több mint 200 sofőrt büntettek meg, akik továbbra is taxiztak az UberPopon keresztül, és a cég kapott egy 150 ezer eurós bírságot. A vállalat másik ága, a profi sofőrökkel dolgozó UberX továbbra is legálisan működik. 

Magyarországon az Uber kontra kormány párharc legutóbbi állomása az volt, hogy Fónagy János leült tárgyalni a cég képviselőivel, melynek során arra jutottak, hogy az Ubert "nem betiltani kell, hanem beállítani a sorba".