Magyar offshore bank is előbukkant a Panama-iratokból

2016.06.09. 11:14

Magyar tulajdonú offshore bank is van a Panama-iratokkal lelepleződött intézmények között, írja a Direkt36. A Loyal Bank nevű pénzintézet a karibi Saint Vincent szigetén működik, de van budapesti fiókja is, tulajdonosa pedig Hujber Ottó, a kilencvenes évek egyik befolyásos üzletembere, aki a legutóbb az aranyhamisítási botrány egyik veszteseként került be a hírekbe. 

A Panama-iratokból kinyert információk arra utalnak, hogy a Loyal Bankban az ügyfelek nagyon könnyen, akár valódi kilétüket titkolva tudnak számlát nyitni. Az MNB pénzintézetekről vezetett adatbázisában a bankkal kapcsolatban csak a gibraltári pénzügyi hatóság figyelmeztetése szerepel, ennek ellenére az utóbbi három évben - mióta a PSZÁF feladatait átvették - biztosan nem vizsgálták a működését.

Hujber, aki régebben az MSZP vállalkozói tagozatának vezetője is volt, 1997-ben alapította a Loyal Bankot, ami máig működik, igaz, túl van már legfényesebb időszakán. A banknak a csúcson mintegy 60 ezer - főleg orosz, japán, magyar és más közép-kelet-európai - ügyfele volt, köztük ellentmondásos hátterű cégek. Legjobb időszakában a Loyal 1,3 milliárd forint körüli éves profitot termelt, Hujber arról tájékoztatta a Direkt36-ot, hogy az elmúlt öt évben 264,7 millió forintnyi, a Loyal Bankból származó jövedelem után adózott Magyarországon.

A vállalkozónak a múltban több stiklije is volt, az orosz államadósság lebontását célzó állami akcióban is részt vett több cégével - ezek közül a Petroltank Kft. nevű egyike volt azoknak a társaságoknak, melyek aztán nem fizették be az államkasszába a megvásárolt adósság árát. Az NGM szerint az azóta felszámolt cég 923 millió forinttal rövidítette meg az államháztartást.

A Loyal Bank legkésőbb 2009 óta van kapcsolatban a Panama-botrány középpontjában álló Mossack Fonseca ügyvédi irodával, a szolgáltató a Loyalhoz kötődő több offshore cég alapításánál segédkezett, illetve rendszeresen ajánlotta a bank szolgáltatásait az ügyfeleinek.