Kezdeményezték a Zsolnay-gyár felszámolását

2016.06.10. 16:52

Lejárt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek adott határidő, hogy kifizesse a 415 millió forintos tartozását, ezért a hitelező péntek reggel felszámolási kérelmet adott be a céggel szemben – írja a Pécsma.hu

A Zsolnaynak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) adott hitelt, a szerződést viszont május közepén felmondta a hitelező, ami miatt a Zsolnay többségi tulajdonosa, Bachar Najari be is perelte a bankot. Az MFB viszont időközben eladta a tartozást egy építőipari vállalatnak, így a Zsolnay már ennek a cégnek tartozik, és ez a vállalat kezdeményezte most a felszámolást. 

A Pécsi Törvényszéknek most három munkanapon belül kell döntenie a vagyonfelügyelő kirendeléséről, amelyet a nonprofit, erre a célra kijelölt állami szervezet adhat, és gyorsított eljárásban folytatják le a felszámolást.

A pécsi önkormányzat már készült arra, hogy nemsokára leindul a Zsolnay felszámolása,

ezért május végén a közgyűlés létre is hozott egy új céget, ami majd átveheti a Zsolnay-gyárat, annak munkásait és nevét a felszámolás után. Ez az új, százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég, a Ledina Kerámia Kft. már át is vette azt a 130 dolgozót, akik a kedden egyszerre mondtak fel a Zsolnaynál. Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint a Ledina Kft.-t  azért hozták létre korábban, hogy ha bármilyen „előre nem várt dolog történne” a Zsolnay-gyárral, akkor bizonyos funkciókat át tudjon venni a kft. 

A várost és a Zsolnay-gyárban kisebbségi tulajdonos önkormányzati céget, a Pécs Holding Zrt-t képviselő ügyvéd, Szabó Iván azt is közölte, hogy tárgyalni fognak majd a speciális szabályok alapján dolgozó felszámolóbiztossal, ezzel együtt pedig a Zsolnay családdal is tárgyalnak a védjegyekről. A cél az, hogy a későbbiekben a Ledina Kerámia Kft. Zsolnay néven működhessen tovább.

A Zsolnay többségi tulajdonosa és a kisebbségi tulajdonos önkormányzat között már régóta konfliktus van:

  • A gyárat korábban már kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány, vagyis a pécsi önkormányzat szerint „védelem alá helyezték” a gyárat a mostani tulajdonosokkal szemben.
  • A gyár többségi tulajdonosa viszont ezt úgy értékelte, ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding.
  •  A gyárnál  a NAV is razziázott áprilisban. 
  • Bachar Najari a cég április végi közgyűlésén kezdeményezte, hogy a Pécs Holding Zrt.-t zárják ki a cégből egy bírósági eljárás keretében, amit, a közgyűlés meg is szavazott. Ezt követte májusban, hogy az MFB felmondta a Zsolnay hitelszerződését majd el is adta a cég tartozását.