Még több ingatlant vesznek az MNB alapítványai

2016.06.10. 08:20

A jövőben még több ingatlanba fektethetik a nekik adott közpénzt az MNB Pallas Athéné alapítványai – írja a Világgazdaság. A lapnak az alapítványok vagyonát kezelő Pallas Athéné Domus Optima Zrt. vezérigazgatója, Fekete Zoltán azt nyilatkozta, hogy az alapítványok szeretnék a most még állampapírokban tartott 190 milliárd forintnyi vagyonuk egy részét olyan ingatlanokba fektetni, amikkel nagyobb hozamot lehet elérni. A lap szerint a döntésben az is közre játszhat, hogy az Európai Központi Bank korábban azt írta: azzal, hogy az MNB alapítványai az MNB pénzén vesznek magyar államkötvényeket, kimeríthetik az amúgy tiltott monetáris finanszírozás fogalmát.

Jelenleg az alapítványoknak csak egy olyan ingatlanjuk van, amit befektetésként vásároltak meg, ez az egykor a Luxus áruháznak helyet adó Kasselik-ház a Vörösmarty téren. Ez 5 milliárd forintba került, ennek a helyiségeit most az alapítványok által erre létrehozott zrt. adja bérbe. A többi 11 ingatlant, ami az alapítványok tulajdonában van, a jegybank vette az alapítványok számára, azok így nem termelnek pénzt az alapítványoknak.

Sőt, még több pénzt kell majd rájuk költeni, mert a többi műemlék épület, ami az MNB alapítványaihoz került, romos állapotban van, és felújításra szorul. A 12 épületből tíz szorul fejlesztésre, ebből hétnél már elkezdték és az idén be is fejezik a felújításokat, háromnál viszont még bele sem kezdtek a munkába. Fekete Zoltán a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a felújítások a közösség érdekeit szolgálják, mert "magas színvonalú oktatási és tudományos intézményeket hoznak létre a pusztulásra ítélt épületekben."