Varga Mihály: Meglepett a gazdaság lassulása

2016.06.11. 07:54

„Kétségkívül meglepő volt” az, hogy a magyar gazdaság az idei első negyedévben csak 0,9 százalékkal bővült – ismerte el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlapban adott interjúban (a minisztérium 1,7 százalékos bővülést várt). A gazdaság lassulása szerinte két átmeneti hatással magyarázható: visszaesett az uniós források negyedéves felhasználása és a járműipar.

A miniszter szerint ennek ellenére elérhető az erre az évre tervezett 2,5 százalékos GDP-bővülés, de ehhez „látványos erősödésre van szükség a második fél évben”. Őszre gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot ígér, aminek célja „elkerülni az autógyártás és az uniós források kizárólagos hatását, vagy éppen kitettségét”. Arról, hogy Orbán Viktor ennél jóval nagyobb, 5 százalék körüli növekedést szeretne, azt mondta:  egyetért azzal, hogy magasabb növekedés kell, „szeretnénk még a mi életünkben elérni az átlagos uniós életszínvonalat”.

A minisztert kérdezték az NGM és az MNB viszonyáról, miután szinte állandó téma, hogy egymásnak feszül a két intézmény. Erről azt mondta: „azonos gazdaságpolitikai célunk, hogy stabil és erős gazdasági növekedés alakuljon ki az adósságállomány további csökkenésével és a foglalkoztatási szint bővülésével, a versenyképesség erősítésével”, és hogy ezekben „teljes a nézetazonosság a jegybank és az NGM vezetősége között”.

A jelentős forintgyengülést „nem tartom kritikusnak, az exportadatok azt mutatják, hogy jelenleg olyan egyensúlyi sávban van a forint árfolyama, amelyet elfogad a piac”. Sőt, szerinte még ennél is gyengébb árfolyammal „a gazdasági élet számos szereplője elégedett lenne”.

A 27 százalékos áfakulcs változása nincs tervben („előjött többször is, de még általánosan nem aktuális”), ennek ellenére egyes adókulcsok csökkenésével 85 milliárd forintos adócsökkentés valósul meg. A miniszter fontosnak nevezte a bérfejlesztést, elismerve: „a jól képzett munkaerő Ausztriában, Németországban vagy éppen Nagy-Britanniában helyezkedik el”, szerinte ez ellen hasznos lesz „mintegy négy-öt százalékos nettó” béremelés, „amelyet már lehet érezni”.