8,4 millióra büntették a Lombard Lízinget

2016.06.13. 10:52

8,4 millió forintra büntették a Lombard Lízinget, mert a pénzügyi cég annak ellenére is tovább folytatta a jogsértő gyakorlatát, hogy az MNB szólt nekik, hagyják abba.

A felügyelet még három évvel ezelőtt állapította meg, hogy a Lombard 14 ezer casco-biztosítással egybekötött devizaalapú gépjárműhitel esetében a szerződések ügyleti kamatába építette be a forintalapú casco díját.

Emiatt a fogyasztóknak a devizában felszámított casco-díjaknál is viselniük kellett az árfolyamváltozásból eredő tehernövekedést, miközben a Lombard a biztosítási díjat forintban fizette meg a biztosítónak.

A felügyelet határozatában kötelezte a céget, hogy álljon le, és a devizában felszámított casco-díjra eső árfolyam-különbözetet térítse vissza a fogyasztóknak. Ez azonban nem történt meg időben. A forintalapú casco-díjakat még egy ideig devizában számították fel, és több ügyfélnek a jogtalanul felszámított árfolyam-különbözetet is határidőn túl fizették vissza.

Ez az egész egyébként úgy derült ki, hogy az MNB fogyasztóvédelmi utóvizsgálatot tartott a Lombardnál, ellenőrizte, hogy a vállalkozás eleget tett-e a korábbi felügyeleti kötelezésnek. Ekkor derült ki, hogy eleget tett, de csak később, mint kellett volna.