Matolcsytól megkérdezték, mi a viszonya a 8-as számhoz

2016.06.13. 13:59

Elég szokatlan irányt vett a Magyar Nemzeti Bank elnökének számonkérése a parlamentben az azonnali kérdések órájában. Matolcsy György elnököt az MSZP-s Bárándy Gergely kérdezte először a jegybanki alapítványok költéseiről, illetve a rokonai érintettségéről ezeknél a költéseknél.

Ezek után azonban Bárándy Matolcsy György számokhoz való viszonyát firtatta. Bárándy két Matolcsy körüli pletykára is rákérdezett:

  • Igaz, hogy a 8-as számot száműzte a bankból?
  • Igaz, hogy csak olyan személy dolgozhat a titkárságán, aki 1984. augusztus 20-án született?

Matolcsy láthatóan felháborodott a kérdéseken, és azt mondta Bárándynak, "eddig drámai eszközöket használt, most már bohózatba hajlik" a dolog. Matolcsy szerint ezek után pedig a tragédia jön. A jegybankelnök a számokkal kapcsolatos viszonyát nem részletezte. Ehelyett arról beszélt, hogy az ellenfelei összeesküvés-elméleteket gyártanak ellene.

Bárándy a számos kérdések előtt azt kérdezte Matolcsytól, hogy "nem sok kicsit a rokoni szál az MNB-s pénzek körül", hiszen az unokatestévre, Szemerey Tamás bankja jegybanki alapítványi pénzeket kezel, illetve Szemerey felesége az egyik alapítvány igazgatója.

Matolcsy szerint néhány hónapja politikai támadást indítottak ellene, és "hamis, hamis és blöffökön alapuló állításokat" használnak fel. Matolcsy nem érti, miért is ne vásárolhatna egy bankot valaki, ha a pénzügyi erőforrásai megvannak. Szemerey Tamás felesége pedig Műegyetemet végzett asszony három felsőfokú nyelvvizsgával.

Érdekesség, hogy Matolcsy felszólalásából kiderült az is, hogy Trócsányi László igazságügy-miniszter is unokatestvére a Darányi-Héjjas család révén, sőt, a 444.hu MNB-ről több kritikus cikket jegyző újságírójához, Kasnyik Mártonhoz is fűzik rokoni szálak.

FRISSÍTÉS!

Az Igazságügyi Minisztérium később jelezte, hogy Trócsányi László "nem unokatestvére és nem is rokona Matolcsy György jegybankelnök úrnak, illetve nem áll rokonságban a Darányi-Héjjas családdal sem".

Az FHB-s büntetésről

Az MSZP-s Tóth Bertalan arról kérdezte Matolcsy Györgyöt, hogy miért csak most kapott 105 milliós bírságot az FHB Bank az MNB-től. Az MNB ugyanis tiltott piacbefolyásolásnak tartotta azt, hogy a 2012 végén és 2013 elején kibocsátott eurókötvényeiknél az FHB azt írta a rendkívüli tájékoztatásaikban, hogy ezen kötvények kibocsátása "nem magyarországi befektetők részére" történt. 

Matolcsy azt mondta: "egy hamis félretájékoztatást büntetett az MNB, nagyon helyesen". Szerinte egy sor olyan információ jelent meg múlt héten, amit vizsgálni kell a jövőben. A jegybankelnök azt mondta: a kormánynak helyes szándéka volt a magyar tulajdonú bankszektor megerősítése és a takarékok integrációja, és "ha ennek a folyamatnak voltak hibái, fel kell tárni".