Nagyon rossz adatok jöttek Kínából

2016.06.13. 09:04

A legfrissebb adatok szerint valóban komoly gondok van a kínai növekedéssel: a befektetések bűvülésének üteme 16 éve nem volt ilyen alacsony, az ipari termelés stagnált, a kismereskedelmi forgalom is elmaradt a várttól - írta a Reuters és az MTI. 

A hétfőn közzétett statisztikák szerint: 

  • Az állóeszköz-beruházások, a világ második legnagyobb gazdaságának egyik fő hajtóereje, 9,6 százalékkal nőttek január és május vége között éves alapon. Ennél alacsonyabb ütemet legutóbb 2000-ben mértek.
  • A magánvállalatok befektetései mindössze 3,9 százalékkal gyarapodtak január-májusban, szemben a január-áprilisi 5,2 százalékkal, illetve a tavaly mért kétszámjegyű ütemekkel.
  • Az ipari termelés az áprilisival azonos mértékben, 6,0 százalékkal növekedett éves összehasonlításban. Az adat kedvezőbb az elemzők által várt 5,9 százalékos bővülésnél.
  • A kiskereskedelmi eladások volumene éves összevetésben 10,0 százalékkal növekedett májusban, szemben az elemzők 10,1 százalékos várakozásával.

Az adatok bár első ránézésre egyáltalán nem drámaiak, az egy kissé árnyalja a képet, hogy a lassulás annak dacára következett be, hogy az utóbbi időszakban elképesztő, egyesek szerint egyre veszélyesebb mértékben nő a hitelkibocsátás KÍíában.

Más szóval úgy lassul a gazdaság, hogy közben egyre több pénzt öntenek bele. Ráadásul a lassulás miatt a kormány a várakozások szerint még inkább ki fogja majd nyitni a pénzcsapot. E lemzők ugyanis arra számítanak, hogy a gyenge beruházási adatok újabb gazdaságélénkítő lépésekre késztethetik a kínai döntéshozókat.

Seng Laj-jün, a kínai statisztikai hivatal szóvivője

  • az ipari termelői árak csökkenésével,
  • a túltermelési kapacitásokkal
  • és a a vállalatok hitelhez való jutásának nehézségeivel magyarázta a gyenge befektetési adatot.

Mindenesetre a kínai várakozásaik szerint a második negyedévben stabil lesz a növekedés, még akkor is, ha az exportra nyomást gyakorolnak a globális bizonytalanságok.