Hiába a gyed extra, még csökkent is a dolgozó kismamák száma

2016.06.16. 10:10 Módosítva: 2016.06.16. 10:27

Nem hozta a várt eredményt a nők foglalkoztatásában a gyed extra - írja a Magyar Nemzet a KSH adatai alapján. A munkabér mellett járó plusz juttatás nemhogy nem ösztönözte a munkába állásra a kisgyerekes anyákat, de még nőtt is azok száma, akik inkább otthon maradtak. 

A KSH részletes munkaerőpiaci statisztikái szerint 2016 első negyedévében ismét emelkedett azoknak a kisgyerekes szülőknek a száma, akik gyes illetve gyed mellett egyáltalán nem vállalnak munkát. Az év első három hónapjában átlagosan 245 ezer szülő maradt otthon 3 év alatti gyerekkel, ez 4,8 százalékkal több mint 2015 első negyedében. 

A várt eredményt tehát nem hozta a gyed extra, érdekesség ugyanakkor, hogy folyamatosan nő a gyesen vagy gyeden lévő férfiak aránya, miközben több a gyerekkel lévő anya is. Az otthon maradó apák száma 16 százalékkal nőtt egy év alatt, így most 3600-an vannak, a nők pedig 4,6 százalékkal vannak többen gyesen illetve gyeden, mint 2015 első negyedévében, ezzel számuk 241,4 ezerre nőtt.

Pedig a gyed extrától mindenki sokat várt: míg előtte csak részmunkaidőben dolgozhattak a gyesen levő nők, gyed alatt pedig egyáltalán nem (különben elvesztették a jogosultságukat), 2014-es bevezetése óta a gyerek egy éves kora után munkába álló szülő fizetése mellett a gyedet is kaphatja, ami akár 100 ezer forint pluszt is jelenthet havonta. 

A bevezetést követő évben még viszonylag jól alakultak a mutatók, 2 százalékkal emelkedett az anyák foglalkoztatási aránya, 2015-ben azonban már 0,3 százalékpontos csökkenést mértek. Az idei évről még csak az első negyedéves adatok ismertek, de ezek alapján erősödik a tavaly kezdődött tendencia. A gyed extrát elsősorban diplomás nők veszik igénybe, akiknek karrierjét a leginkább veszélyezteti a kiesés. A felmérések szerint minél alacsonyabb képzettségű egy nő, átlagosan annál tovább marad otthon a gyerekkel. 

A kormányzat egyelőre nem törődik bele a gyed extra kudarcába, idén januártól már a gyerek fél éves korától jár és nőtt a gyed maximális összege is 155 400 forintra. A gyed extrának a munkavállalást ösztönző eleme mellett vannak más részei is, ilyen például a testvérgyed és a diplomásgyed.