A brit cégvezetők nem akarnak az EU-n kívül élni

2016.06.20. 14:59

Pár nappal a túlzás nélkül sorsdöntő népszavazás előtt, ami eldönti, hogy az EU tagja marad-e Nagy-Britannia, a brit vállalkozók és cégvezetők egymást túlkiabálva próbálják meggyőzni a választókat, hogy mennyire rosszat tenne a brit gazdaságnak az autógyártástól a skót whiskyn át a fociig, ha a kilépésre szavaznának többen. 

Az unióban maradás mellett kampányol Richard Scudamore, az brit focibajnokság, a Premier League vezetője, aki szerint a bajnokság top 20 focicsapata mind ellenzi, hogy Nagy-Britannia kilépjen, mert bár az a Premier League nagyon is brit, mégis globális üzlet, ami szerte a világon exportálja a brit focit. Scudamore szerint a Premier League azért olyan sikeres a világon, mert nyitott a világ felé, ezzel viszont teljesen ellentétes lenne a brexit. 

Benn maradnának a brit autógyártók is, amelyeknek szövetsége, az SMMT szerint a brexit miatt emelkednének a gyártás költségei, ami munkahelyeket veszélyeztetne Nagy-Britanniában. Rory Harvey, a Vauxhall vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy mivel a brit cég egy európai szinten integrált vállalat, ezért az áruk és emberek szabad mozgása nélkül nagyon nehezen tudnának csak működni. 

A Virgin Group-ot vezető Sir Richard Branson egy nyílt levélben azt írta, nagyon aggódik Nagy-Britanniáért, hiszen ő azok közé az üzletemberek közé tartozik, aki még emlékszik, milyen nehéz volt hatékonyan üzletet vezetni azelőtt, hogy az ország belépett volna az EU-ba. Branson azt is írta, nagyon elkeserítené, ha vissza kellene térni azokhoz az időkhöz - persze nem neki, mert ahogy írja, ő már jó ideje a  Brit Virgin-szigeteken él.  

 

A Johnnie Walkert és a Baileys-t is gyártó brit szeszipari óriás, a Diageo vezérigazgatója, Ivan Menezes a cég közel 5000 brit dolgozójának írt levelében buzdított arra mindenkit, hogy szavazzon a bennmaradás mellett. Menezes szerint az EU az elmúlt időben olyan kereskedelmi szerződést kötött 50 országgal is, aminek hála a szerte a világon isszák az emberek a Diageo italait, ezért nagyon rossz lenne, ha Nagy Britannia kikerülne ezeknek a szerződéseknek a hatálya alól. 

A kilépők tábora persze igyekszik aláásni az EU mellett kampányoló cégvezetők panaszait. a BBC-nek a kilépés melletti kampány szószólói azt mondták, hogy 

  • az EU-n kívül még jobban lehetne támogatni a hazai focitehetségeket és a tömegsportot, ami a Premier League-nek is jót tenne, ezt viszont most gátolják az uniós szabályok;
  • a brit autóipari exportnak még segítene is a brexit, mert az export nagy része már most is az uniós kívülre megy, az unióból kilépve pedig Nagy-Britannia jobb kereskedelmi megállapodásokat tudna kötni a feltörekvő országokkal.