Az üzletek 40%-ában volt necces lámpa

2016.06.21. 08:33

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) összesen 4661 fajta lámpát vizsgált meg 37 áruházláncban és 184 kiskereskedelmi szaküzletetben. 294 termékkel, tehát a vizsgált termékek hat százalékával volt valami baj. Az üzletek 38 százalékában, 84 helyen volt valami probléma a lámpákkal - derül ki az NFH közleményéből. 

A hatóság vizsgálta például

  • az energiahatékonysági címke meglétét, annak formai és tartalmi megfelelőségét vagy például a termékkel kapcsolatos tájékoztatásokat.
  • Ellenőrizték a beszállító nevének, védjegyének feltüntetését, vagy például annak jelölését, hogy a lámpatest milyen energiaosztályú égőkkel tud működni,
  • de azt is, hogy kiderül-e a termékről, hogy az összes energiahatékonysági osztályból melyikhez tartozik.

A vizsgált lámpatípusok a következők voltak: önálló, vagy bútorba beépített izzószálas lámpa, fénycső, nagy intenzitású kisülőlámpa (például fémhalogén-lámpa), LED-lámpa és LED-modul. A leggyakrabban az energiahatékonysági címkék megléte, illetve kihelyezése volt problémás.

Gyakori szabálytalanság volt, hogy a kereskedők – elsősorban a kiskereskedelmi egységekben – még a szállítók által mellékelt címkéket is elfelejtették kihelyezni, illetve néhány termékekhez egyáltalán nem készült energiahatékonysági címke.

Az energiamegtakarítás növelésének egyik lehetősége az, hogy az arra alkalmas termékeket energiahatékonysági címkével látják el, hiszen ennek segítségével a tudatos vásárlók számára könnyebb a választás. Ennek feltételeit jogszabály határozza meg.

A 2014. március 1. után forgalomba hozott általános lámpákhoz kötelező mellékelni egy energiahatékonysági címkét. Szabályozott például az, hogy ez a címke csak színes lehet, és az alkalmazható színek is meghatározottak. A címkét jól láthatóan az üzletben kiállított lámpatest közelében kell elhelyezni úgy, hogy egyértelműen érzékelhető legyen, hogy melyik termékhez tartozik.