A Közgép pert nyert a Közbeszerzési Hatósággal szemben, vége a kizárásnak

DVETT20101014074
2016.06.22. 12:50 Módosítva: 2016.06.22. 12:53

A bíróság másodfokon is a Közgépnek adott igazat a Közbeszerzési Hatósággal szemben, így kiderült, nem volt jogos Simicska Lajos zászlóshajó-cégének kizárása a közbeszerzésekből 3 évre. Az ítélet értelmében mostantól újra indulhat pályázatokon a cég, bár ettől még az nem biztos, hogy sikerrel is szerepel majd.

A kizárás közvetlen előzménye egy közel egy évvel ezelőtti eset, amikor a Közgép több más nagy építőipari vállalkozással versenyben jelentkezett a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő megépítésére, a Közbeszerzési Döntőbíróság azonban adathamisításra hivatkozva kizárta a céget a pályázatból.

A kizárás annak ellenére történt, hogy a Közgép 200 millió forinttal olcsóbban építette volna meg a létesítményt, mint a végül nyertesnek kihozott A-Híd-, Swietelsky- és Mészáros és Mészáros Kft.-konzorcium, az adathamisítás pedig annyiban merült ki, hogy a Közgép szerb alvállalkozójának zárt hajófedélzetéből hiányolt néhány négyzetmétert az ajánlatkérő, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A fejlesztés végül egyébként egymilliárddal drágábbra sikerült az eredetileg tervezettnél. 

A hamis adatszolgáltatásért történő kizárás nem csak az aktuális, hanem

3 éven át minden közbeszerzésre vonatkozott volna,

ezt azonban Simicskáék megtámadták a bíróságon, és az Európai Bizottságnak is problémája támadt a győr-gyönyűi döntéssel: a brüsszeli ellenőrök 25 százalékos visszafizettetésére tettek javaslatot. 

A bíróság első fokon már a Közgépnek adott igazat, de a Közbeszerzési Hatóság fellebbezett. A szerdai másodfokú tárgyaláson viszont lényegi elemeiben helyben hagyták az ítéletet, így a Közgép mostantól újra indulhat közbeszerzéseken. 

A cég az Orbán-Simicska konfliktus kipattanása előtt iszonyúan tarolt állami megrendelésekkel, a botrány óta viszont lényegében Mészáros Lőrinc építőipari cégei vették át a kivételezett helyét. Ez nem jelenti, hogy a Közgépnek anyagi gondjai támadtak volna, a tavalyi évre vonatkozó céges beszámolókból kiderült: Simicska cége alig érezte meg a háborús helyzetet és 101,5 milliárdos árbevétellel zárt, ami csak 10 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.