A repülésnek is rendesen betenne a Brexit

2016.06.22. 16:07

Az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti légi közlekedést is befolyásolja, ha a britek kilépnek a közösségből - derül ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság az MTI érdeklődésére küldött válaszából.

Az uniós légi piac egyetlen piacnak minősül, így bármelyik légitársaság bármelyik repülőtérre bármennyi járatot indíthat. Ha Nagy Britannia kilép az unióból, akkor nem lesz részese ennek a piacnak, ezért a Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint bilaterális légügyi megállapodásokkal kellene szabályozni a területet. Ugyanez vonatkozna a többi európai légitársaságra is, így az unióból a szigetországba is csak ilyen megállapodás birtokában lehetne járatokat üzemeltetni.

A könyvvizsgáló és tanácsadó KMPG elemzésében rámutatott arra is, hogy az EU és Nagy Britannia között az elmúlt évben 130 millióan utaztak, ebből a Egyesült Királyság légitársaságai 10,5 milliárd font bevételre tettek szert. Elemzésükben kitértek arra is, hogy az unió Nyitott égbolt koncepciója a kilépés után már nem vonatkozna rájuk, így vagy az EU-val, vagy minden tagországgal, de megállapodásokat kellene kötniük nem csak a légi közlekedésről, de a gépek földi kiszolgálásáról is. Az utasokat is rosszul érintheti a kilépés, ugyanis harmadik országbelinek tekintenék őket, így szigorúbb ellenőrzéseken kellene átesniük, mint eddig.