Tescós aszalt barackot kellett kivonni a forgalomból

2016.06.24. 18:17 Módosítva: 2016.06.24. 18:17

Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban, írja a kormány honlapja.

A TESCO sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400g-os kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackból Magyarországra is érkezett. A laboratóriumi vizsgálatok a megengedett határértéket (1000 mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1211 mg/kg szorbinsav tartalmat mutattak ki a termékben. 

Hogy ismeri fel? 

Tételazonosító: 350020119/1-02-296

Minőségmegőrzési idő: 06.2016

Forgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Kiszerelés: 400 g

A Tesco tájékoztatta a hivatalt, hogy a termék már nincs az áruházak polcain. Elrendelték az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését is.

A szorbinsav az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyag, tartósítószer.

Szorbinsavból a megengedhető napi beviteli értéket ilyen a sárgabarackot fogyasztva egy 60 kilós felnőtt napi 15 dekával érné el.

A NÉBIH felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval a megengedhető napi érték alatt van.

Mindez azt jelenti, hogy az érintett termék átlagos, szokásoknak megfelelő fogyasztásával egészségi kockázat nem valószínűsíthető.