Kiszabadult az offshore-botrány miatt elfogott informatikus

2016.06.25. 00:42 Módosítva: 2016.06.25. 00:43

Kiszabadult pénteken az az informatikus, akit korábban Svájcban vettek őrizetbe a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodánál kirobbant offshore-botrány miatt.

A férfi személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, de továbbra is informatikai rendszerhez való illetéktelen hozzáféréssel és illetéktelen adatkezeléssel gyanúsítják. Bár szabadlábra került, továbbra sem hagyhatja el Svájcot, írja az MTI.

A férfi ügyvédje szerint az eljárás akár hónapokig is elhúzódhat.

Névtelenséget kérő források szerint a helyi ügyészség házkutatást rendelt el a Mossack Fonseca genfi irodájában, miután a cég bejelentést tett adatlopás miatt. A hatóságok vizsgálják, hogy a gyanúsított valóban hozzáférhetett-e kényes adatokhoz, s ha igen, milyenekhez.

A Le Temps című svájci lap, amely elsőként számolt be az informatikus letartóztatásáról, úgy tudja: az informatikus nem azonos azzal a névtelenségbe burkolódzó ismeretlennel, aki kiszivárogtatta minden idők legnagyobb adathalmazát, kirobbantva ezzel azt az offshore-botrányt, amely abba engedett betekintést, milyen cégeken keresztül mozgatják vagyonukat a világ nagyhatalmú és ismert emberei. A botrány miatt lemondásra kényszerült az izlandi miniszterelnök és a spanyol kormány egyik tagja is.