Brit pénzügyminiszter: Minden rendben lesz

2016.06.27. 08:30 Módosítva: 2016.06.27. 08:45

A brit gazdaságnak alkalmazkodnia kell az új helyzethez, de az ország felkészült bármire - ezt állította George Osborne brit pénzügyminiszter a Brexit-népszavazás utáni első nyilatkozatában hétfőn. 

A piacokon persze továbbra is fejetlenség várható, de Osborne szerint a tárcája és a jegybank "erős válságterveket" dolgozott ki az utóbbi hónapokban a helyzet kezelésére. A jegybank, a Bank of England például 250 milliárd fontot tervez fordítani a pénzügyi szektor és a piacok megnyugtatására, problámamentes működésének biztosítására. 

A népszavazás előtt erősen a bennmaradás mellett kampányoló pénzügyminiszter azt hangoztatta: a brit gazdaság fundamentumai erősek, egy jól működő és versenyképes és nyitott országról van szó. Ezt a nyitottságot szerinte továbbra is fent kell tartani, Nagy-Britannia nem fordíthat hátat Európának és a világnak.

A kilépéssel viszont Osborne szerint nem szabad sietni. Arról, hogy végül jönnek-e a kampányban általa belengetett megszorítások, azt mondta: ezt majd az új miniszterelnök megválasztása után kell megvizsgálni.

Azt is közölte: nem vonja vissza a kilépés negatív hatásaival kapcsolatos korábbi fenyegetéseit, ugyanakkor elfogadja a referendum eredményét, és azon fog dolgozni minden erejével, hogy a brit gazdaság így is elnavigáljon majd.

Elemzői előrejelzések szerint az uniós kilépés elég nagy szívás lenne a brit gazdaságnak, a növekedés a modellek szerint vissza fog esni, a brit versenyképesség csökkenhet. Az is tény viszont, hogy a brit gazdaság már nagyjából két és fél évtizede az egyik legdinamikusabb és legversenyképesebb Európában, és a fundamentumai valóban rendben vannak.

Egyelőre mindazonáltal a piacok is negatív gazdasági kimövetkezményekkel számolnak. Miután az EU-tagságról szóló múlt csütörtöki brit népszavazáson a kilépést támogatók nyertek, a piacok világszerte mélyrepülésbe kezdtek, a font árfolyama hatalmasat zuhant.

Hétfő reggel az ázsiai piacokon tovább esett a brit valuta, az irányadó indexek viszont pluszban nyitottak a pénteki pánik után. Az európai piacok viszont az elemzői várakozások szerint hétfőn is erős, több mint 2 százalékos mínuszban nyithatnak.

A világ jegybankjainak vezetői azt ígérték, támogatni fogják a brit lépéseket és maguk is intézkedéseket hoznak a piacok megnyugtatására.

Hétfőre a kilépéspártiak – vélhetően részben a piaci pánik miatt is – valamelyest konstruktívabban kezdtek el beszélni az Európai Uniótól való távolodásról, a kilépési kampány arca, Boris Johnson volt londoni polgármester például azt hangoztatta: továbbra is szabadon akarnak kereskedni Európával, és az uniós munkavállalókat nem érhetik hátrányok.

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen