A világ legjobb lehetőségeivel kecsegtet egy új-zélandi porfészek

2016.06.30. 15:17 Módosítva: 2016.06.30. 15:33

Van egy városka Új-Zélandon, amelynek szokatlan problémái vannak: túl sok a munkalehetőség és az üres ingatlan, írja a BBC. Az ország déli szigetén fekvő Kaitangata nevű 800 fős településen már a kisbolt is bezárt a múlt héten, mert tulajdonosa nyugdíjba vonult, és nincs, aki betöltse az állást helyette, az üresen kongó épületek közt pedig van iskola, pizzázó és kocsma is. 

A városvezetés ezért összefogott néhány környékbeli üzlettel, és kitaláltak egy programot, amelynek keretében kedvezményes áron kínálják az ingatlanokat és álláslehetőségeket hirdetnek. Azt remélik, ezzel sikerülhet odavonzani az ország drágább városaiból kellő mennyiségű embert. Erre lehet is némi esély, mert Aucklandben például bőven vannak munkanélküliek, a lakhatás pedig drága. Ezzel szemben a vidéki régiók közül több is elnéptelenedéssel küzd.

"Olyan, az új-zélandi embereknek fontos értékek, mint például saját otthont birtokolni, vagy eltartani a családot, ma már elérhetetlen álommá váltak sokak számára. Engem ez nagyon elszomorít" - mondta Bryan Cadogan, Kaitangata polgármestere a Guardiannak. A Cadogan által reklámozott állások némelyikében nagyjából évi 10 millió forintnak megfelelő új-zélandi dollárt lehet keresni.