Újabb büntetések várhatnak az MNB-alapítványokra

2016.06.30. 14:14

A Fővárosi Főügyészség, az általa lefolytatott vizsgálat alapján 2016. június 30-án a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa ügyében hatósági eljárásokat kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságánál, írja az ügyészség közleményében.

Senkit ne tévesszen meg, hogy a héten már lezárult egy ügy a Pallas Alapítványokkal kapcsolatban - ezt egyébként megúszták potom 200 ezer forintos büntetéssel -, ez most egy újabb fejezet. A Közbeszerzési Döntőbizottság előző közzétett döntésében azért marasztalta el az alapítványokat, mert a törvényi rendelkezés ellenére nem jelentkeztek be ajánlatkérőként a közbeszerzési törvény hatálya alá. 

Az újabb kezdeményezés oka az volt, hogy az ügyészség álláspontja szerint az alapítványok a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt meghaladó árubeszerzések, szolgáltatás megrendelések, illetve építési beruházások során nem folytattak le közbeszerzési eljárást, holott a közbeszerzésre vonatkozó jogszabály szerint az alapítványok ajánlatkérőknek minősülnek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból jár el, és az ügyészség hatósági eljárás kezdeményezése alapján saját hatáskörben fog dönteni, az ügyészség hatásköre kizárólag az eljárás kezdeményezésre terjedt ki. Az ügyészi kezdeményezés az alapítványoknak a közbeszerzési eljárás mellőzésével megkötött egyes szerződéseire vonatkozik, vagyis a KD-nek most külön-külön is vizsgálnia kell a szabálytalannak tűnő eseteket.