Robotok veszik át a kelet-európaiak munkáját a brexit után?

2016.07.04. 15:55

Az Európát több mint egy hete lázban tartó brexitnek lehetnek olyan következményei is, amire talán kevesen gondolnánk. Bár senki nem tudja igazán, hogy mi lesz a jelenleg az Egyesült Királyságban dolgozó EU-s állampolgárok sorsa, valószínűsíthető, hogy a szinte korlátlanul rendelkezésre álló olcsó kelet-európai munkaerővel egyre kevésbé számolhatnak majd a brit munkaadók, írta a Financial Times.

Mindeközben egy másik diskurzusban sok szó esik arról, hogy az elkövetkező évtizedekben a robotok egyre nagyobb teret nyerhetnek a gazdaságban, és ezzel alapjaiban forgathatják fel a munkapiacot. A Resolution Foundation nevű brit agytröszt által jegyzett tanulmány szerint a brexit hozzájárulhat ennek a folyamatnak a felgyorsulásához – és ez nem is akkora baj.

 

Jelenleg a EU-ból érkező munkavállalók aránya az élelmiszer-feldolgozásban a legmagasabb, itt majdnem minden harmadik dolgozó EU-s bevándorló. De sok EU-s bevándorló dolgozik háztartási alkalmazottként, a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban is. A tanulmány szerint a brit gazdaságnak rövid távon ugyan hasznos volt az olcsó munkaerő, a vállalatok azonban így el tudták halasztani a technológiai fejlesztéseiket, ami meg is mutatkozik az utóbbi évek gyászos termelékenységi és beruházási számain.

A munkaerő-áramlás esetleges korlátozásával és a bérköltségek következő években várható növekedésével azonban egyre több vállalat kényszerül majd helyettesítő megoldásokat keresni, például robotokat alkalmazni. A világtörténelemben volt is már példa efféle technológiai átállásra (az USA-ban a mexikóból érkező bevándorlás szigorítása után megnőtt a gépek szerepe a kaliforniai paradicsomültetvényeken).

Nem kell persze arra gondolni, hogy a kilépés másnapjától felmondanának az összes magyar felszolgálónak és lengyel idősgondozónak. Ez egy lassú folyamat lenne, és a különböző ágazatokat különböző mértékben érintené, hiszen az egyes munkaköröket nem egyforma eséllyel lehet rövid távon automatizálni.

A feldolgozóiparban, az autóiparban, a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban például könnyebb robotokkal helyettesíteni az embert, de arra még alighanem sokat kell várni, hogy egy robot gondjaira bízzuk a gyerekeinket vagy idősödő nagyszüleinket.

Ahogy a legtöbb átállás, ez sem lesz fájdalommentes, kiváltképp azoknak nem, akiknek emiatt új munka után kell nézniük, vagy új szakmát kell tanulniuk. A meginduló fejlesztések ugyanakkor új lendületet adhatnának a brit gazdaságnak és termelékenységnek.

Az átállás megkönnyítésében nagy szerep juthat a vállalatok mellett a kormányzatnak is, de a foglalkoztatás tartós csökkenésére a tanulmány szerint aligha kell számítanunk: a felszabaduló és átképzett munkaerőt fel fogják tudni szívni az egyéb szektorok. A meginduló fejlesztések ugyanakkor új lendületet adhat a brit gazdaságnak és termelékenységnek.