Indul a vesszőfutás: 32 millióra büntették Matolcsyék alapítványát

2016.07.05. 06:58

Mégsem ússzák meg olyan olcsón az MNB-alapítványok, hogy a szabályok áthágásával költötték a közpénzt. Bár múlt héten sokaknak úgy tűnhetett, azzal, hogy a botrány kitörése után az alapítványok saját maguk kértek vizsgálatot a Közbeszerzési Hatóságtól, túlléphetnek egyenként mindössze 200 ezer forint büntetéssel a közbeszerzési szabályokon.

Valójában azonban ez a bírság csak annak az adminisztratív mulasztásnak szólt, hogy a közpénzt költő alapítványok nem jelentkeztek be a hatóság közbeszerzési listájára, holott ezt meg kellett volna tenniük. A büntetés java még hátra van. Hiszen a Matolcsy-alapítványok nemcsak a listára nem jelentkeztek be, hanem utána úgy költötték a milliárdokat, hogy egyetlen esetben sem írtak ki közbeszerzést, ez pedig így már nem kétszázezerbe, hanem tízmilliókba fog kerülni.

Az ügyészség hétfőig 63 szerződés esetében kezdeményezett jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, a problémás szerződés értékének akár 15 százalékát is ki lehet büntetésként fizettetni, ami egy többmilliárdos tételnél már elég jelentős összeg lehet. (Adott esetben még súlyosabb következmény lehet, ha a bizottság a szabálytalanság miatt pert indít, és a szerződés érvénytelenségének kimondását kéri.)

Az első bírságok hétfőn már meg is születtek. Eddig összesen három esetben marasztalta el a döntőbizottság Matolcsy Györgyék alapítványait, a következő időszakban azonban sorra születhetnek az újabb büntetésekről szóló határozatok.

Ezekről döntöttek első körben:

  • A PADA 30 millió forint büntetést kapott, amiért a Mészáros Lőrinc köreihez sorolt Magyar Építőt közbeszerzés nélkül bízta meg, hogy közel egymilliárdból építse át galériává és étteremmé a Csónak utca I. szám alatti villaépületet. 
  • Ugyanez az alapítvány kapott egy 1,8 milliós bírságot is, amiért közbeszerzés nélkül a Friday Creative nevű pár fős cégre bízta havi 5 millió forintért, hogy irányítsák a doktori programot.
  • Illetve kaptak egy kisebb, 165 ezres bírságot is, mert közbeszerzés nélkül választották ki a Frank nevű céget, hogy készítsen közel 11 millió forintért videódokumentációt két első kerületi ingatlan felújítási munkálatairól.

Az összegekből látszik, a Közbeszerzési Döntőbizottság egyelőre nem élt a legszigorúbb, 15 százalékos büntetéssel – inkább a 3 százalékhoz közelít a kirótt összeg –, ugyanakkor a sok szabálytalanul megkötött szerződés miatt Matolcsyéknak várhatóan így is mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk.

Pontosabban a mi zsebünkbe, hiszen bár az alapítványok közpénzből költött milliárdjai magáncégekhez vándoroltak, a büntetést már szintén közpénzből kell majd kifizetni.