Okosba' ment a különmunka a szabadalmi hivatalnál

2016.07.05. 12:58
Az Állami Számvevőszék vizsgálatából az derült ki, hogy nem volt minden rendben 2008 és 2013 között a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának működésével: hiányosságokat találtak a hivatal gazdálkodásában, de különösen az nem volt rendben, hogy újdonságkutatási munkákat szerveztek ki a Hipavilonnak, egy állami cégnek, amin keresztül visszafoglalkoztatták a saját munkavállalóikat. Ez még annak a gyanúját is felvetheti, hogy így csináltak közpénzből magánpénzt, de az ügyészség nem nyomoz az ügyben.

Egyáltalán nem talált mindent rendben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) működésével kapcsolatban az Állami Számvevőszék (ÁSZ): a nemrég lezárult vizsgálat alapján a hivatal törvénytelenül szervezett ki a szingapúri szabadalmi hivatal megrendelésére elvállalt újdonságkutatási munkákat egy cégnek, amely többek között a hivatal kormánytisztviselő munkatársait is alkalmazta.

Az ÁSZ az igazságügyi miniszternek egy, a hivatal elnökének tizenkilenc, a szingapúri munkákat végző Hipavilon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának pedig négy javaslatot fogalmazott meg. A számvevőszék vizsgálatának gyakorlati következménye így az, hogy nekik intézkedési tervet kell készíteniük, amelyet csütörtökig kötelesek elküldeni az ÁSZ-nak.

Trócsányi László igazságügy-miniszter Szabó Szabolcs, az Együtt parlamenti képviselőjének írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy az Igazságügyi Minisztérium felügyeleti jogkörében a vonatkozó jogszabályok adta lehetőség keretein belül minden szükséges esetben eljár, és ha az ügyben intézkedni kell, akkor intézkedni fognak. Az Index megkereste az igazságügyi tárcát azzal kapcsolatban, hogy milyen konkrét intézkedésekre lehet számítani, de a megkeresésünkre nem érkezett válasz.

Nem volt minden rendben a gazdálkodással

Az ÁSZ május 31-én hozta nyilvánosságra a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2008 és 2013. közötti gazdálkodását és a Hipavilon Nkft.-vel fennálló kapcsolatát értékelő jelentését. A jelentésből az derült ki, hogy a hivatal gazdálkodásával ebben az időszakban nem volt minden rendben.

Az ÁSZ jelentéséből konkrétan az derül ki, hogy a Bendzsel Miklós SZTNH-elnök által felügyelt Hipavilon Kft. az SZTNH megbízásából alvállalkozóként végzett újdonságkutatást – tehát eldöntötte, hogy egy találmány újszerűnek számít-e annyira, hogy szabadalmat kapjon –  a szingapúri szabadalmi hivatal számára 2013 áprilisától kezdve. A jelentésből az is kiderül, hogy maga Bendzsel engedélyezte az SZTNH alkalmazottjainak, hogy ezeket a munkákat elvállalják. A jelentés azt kifogásolja, hogy a cégnek kiszervezett feladatok elvégzésére a cég nem lett volna jogosult.

A jelentés többek között azt is megállapítja, hogy Bendzsel Miklós „nem gondoskodott arról, hogy tevékenységében és céljaiban a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményei érvényesüljenek”. A jelentés a kritikák mellett azt is megállapítja, hogy a szervezet korrekten ellátta a feladatait, és a működése szabályos volt a vizsgált időszakban.

Az ÁSZ ezért azt javasolja a hivatalnak, hogy ne szervezzen ki a Hipavilonnak újdonságkutatási munkákat, illetve csak olyan munkákat szervezzen ki, amiket az alapító okiratában foglaltaknak megfelelően elvégezhet. Ezen túl ugyanakkor azért is problémás lehet a Hipavilon bevonása, mert ameddig a hivatal munkatársai a hivatalnak dolgozva a költségvetés számára csinálnak bevételt, egy magáncég bevonásával ez a pénz nem a költségvetésben, hanem magánkézben landol. 

Ez alapján az ÁSZ javasolta a igazságügyi miniszternek, hogy intézkedjen a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok tekintetében az esetleges munkajogi felelősség tisztázására irányuló eljárás megindításáról, és ennek eredménye ismeretében tegye meg a szükséges intézkedéseket. Ahogy azt már említettük, Trócsányi erre ígéretet tett, de a konkrét tervezett lépésekről egyelőre nem lehet tudni.

Hova lett a pénz?

Úgy tudjuk, a Nemzeti Adó- ás Vámhivatalnál (NAV) viszont történt egy ÁSZ-tól független feljelentés költségvetési csalás gyanúja miatt. A feljelentés arra alapozza ezt a gyanút, hogy a szabadalmi hivatalnál mostanában rekordalacsony számú szabadalmi bejelentés született (2009 és 2014 között 786-ról 619-re csökkent, 2015-ben pedig kicsivel nőtt, 633-ra).

A feljelentés szerint ezért a szabadalmi elbíráló kormánytisztviselők rengeteg szabad munkaidővel rendelkeznek, így a szingapúri hivatal felkérésére végzett munkát, amit az SZTNH állítása szerint munkaidők kívül csinálnak, valójában munkaidőben végzik el.

Az indoklás szerint pedig az is a költségvetést károsítja, ha a költségvetésből származó pénzeket a hivatal céljaitól eltérően használják fel, és ha az SZTNH munkatársai munkaidőben olyan munkát végeznek, amit a törvények alapján – a Hipavilon megbízásából – nem is végezhetnének, akkor ez az eset állhat fenn. A feljelentés szerint nagyjából 1 milliárd forinttal károsította meg a költségvetést ez a jelenség.

A NAV-nál rákérdeztünk, hogy nyomoznak-e már költségvetési csalás gyanúja miatt ebben az ügyben, ott azonban azt a választ kaptuk, hogy „az Állami Számvevőszéknek van jogosultsága bűncselekmény gyanúja esetén feljelentést tenni az illetékes nyomozó hatóságnál”. Az ügyészségnél is rákérdeztünk, hogy érkezett-e feljelentés az ÁSZ-tól: azt írták, 

az ÁSZ nem tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségnél, így az ügyészség a megbízási szerződésekkel kapcsolatban nem is folytat vizsgálatot.
 

A 2015-ös céges beszámolója alapján a Hipavilonnak egyébként elég radikálisan, csaknem 5 millió forinttal (4 millió 842 ezer forinttal) csökkent a mérleg szerinti eredménye 2015-ben 2014-hez képest, így a cég eredménye tavaly 301 ezer forint volt. A cég bevételeinek a nagy része az SZTNH-tól érkezett megbízásokból származott, ugyanakkor 360 ezer forint értékben a Szerencsejáték Zrt.-nek, 926 ezer forint értékben pedig a Design Terminálnak is dolgoztak.

Az SZTNH kiakadt

Az ÁSZ vizsgálatának megjelenése után a szabadalmi hivatal közleményben jelezte, hogy szerintük megalapozatlan kritikákat is tartalmaz a számvevőszék jelentése. „Úgy tűnik az ÁSZ nem értette meg a pontos jogszabályhelyekkel is alátámasztott részletes érveket” – írták.

A szabadalmi hivatal szerint az ÁSZ észrevételei bizonyos esetekben ellentmondásban állnak önmagukkal: az SZTNH szerint a vizsgálat például egyszerre állítja, hogy a szervezet működését támogató belső kontrollrendszerben hiányosságok vannak, és azt is, hogy ez a rendszer szabályosan működött az ellenőrzött időszakban.

A gazdaságosság, hatékonyság és eredményesség követelményeinek érvényesüléséről azt írták, „az ÁSZ nem tud mit kezdeni az önmaga által is feltárt és az SZTNH részéről is többször hangoztatott tényekkel”, mivel a hivatalnak zavartalan működés mellett még nőtt is a vagyona, és nincsenek kifizetetlen számlái sem.

A Hipavilonnak kiszervezett munkákkal kapcsolatban azt írják, a kiszervezés „mindenben összhangban van a jogszabályokkal”, és az ÁSZ figyelmen kívül hagyja azt a jogi szabályozást, ami alapján a hivatal ezeket a munkákat szabályosan szervezte ki.

Az ÁSZ közleményében reagált az SZTNH kifogásaira: eszerint a számvevőszék továbbra is fenntartja a jelentésében szereplő megállapításait, javaslatait, az ellenőrzést a vonatkozó törvények és egyéb szabályozók maradéktalan figyelembevételével folytatta le.

A hivatal egyébként nem csak az ÁSZ-ra akadt ki: jó hírnév megsértéséért perelték Szabó Szabolcsot, miután az Együtt parlamenti képviselője írásban kérdezte Trócsányit a hivatal ügyeiről. A pert azóta már másodfokon is elvesztették.