A ciprusi Quaestor még mindig működik

2016.07.06. 16:59

Régóta megy huzavona a csalónak tűnő Iron FX forexcég körül. A ciprusi bejegyzésű cég platformján keresztül kereskedni lehetett különböző tőzsdéken. Az egyik legnagyobb ciprusi kereskedőcég volt, a tulajdonos látványosan jóban volt a ciprusi kormánnyal és a hitelességük erősítéséért még Barcelona focicsapatát is jelentősebben megszponzorálták.

Elegáns magyarországi értékesítési részlegük is volt egy bizonyos Németh Zoltán vezetésével, náluk az látszik, hogy a bukás előtt évekig próbálták tőzsdés fórumokon becsábítani magukhoz a kevésbé gyanakvó tőzsdézni vágyókat. 

Csakhogy a cég jó eséllyel pilótajátékszerűen működhetett. Egy volt BBC-s újságíró szerint egy számlán kezelte a cég az összes ügyfél vagyonát vagy éppenséggel semmiféle kockázatkezelési részlegük nem volt. Emellett viszont óriási, ezer eurós léptékű bónuszok jártak azért, ha bármely ügyfelük új pénzes ügyfelet csábít hozzájuk. Sőt olyan bónuszuk is volt 2012 óta, aminél az ügyfelek befektetett pénzét ugyanannyival egészíti a ki a cég, ha hozzájuk viszik.

Legalábbis papíron, mert amikor aztán tavaly januárban elszállt a svájci frank, összedőlt a cég is, azóta se tudják vagy akarják kifizetni az ügyfeleik náluk lévő vagyonát. Az átvert ügyfelek mindenhol bepanaszolták a céget, de nem mentek vele sokra. A ciprusi tőkepiaci felügyelet megállapította, hogy "lehet hogy elkövettek" valami törvénytelenséget, és megbírságolták őket kicsit, 335 ezer euróra (nagyjából 100 millió forintra).

A felügyelet nálunk régóta elmondja évente legalább hússzor, hogy ha nem magyarországi brókercégnél kereskedik valaki, akkor a magyar felügyelet se tehet semmit, kizárólag az adott ország felügyeleténél siránkozhatnak a károsultak. De hiába, nálunk is lett ezernyi károsult,a cégnél jellemző belépőcsomagok alapján feltehetően fejenként átlagosan nagyjából pár millió forintos átlagos kárral.   Idén is zaklatták a károsultak a bajukkal az MNB-t, idén is hiába.

Most másfél évvel a krach után Szanyi Tibor vitte az Európai Parlament elé a kérdést, gyors eredmény mondjuk ettől se várható, ha ciprusi felügyelet nem kívánja zaklatni a kormány barátját.  A fizetésképtelen Iron FX egyébként úgy néz ki, mintha most is működne, csődbe se ment, sőt, új cégeket alapítanak, ami különösen gyanús ilyen helyzetben. Értelemszerűen tehát érdemes higgadtan végiggondolni a helyzetet azoknak a leendő vakmerő tőzsdecápáknak, akik most adnának még pénzt a vállalatnak bármilyen formában.