Toporgott májusban a magyar ipar

2016.07.07. 10:38

Az év elején tapasztalt gyenge évkezdés és a március-áprilisi meredek felívelés után májusban ismét visszaesett egy kicsit a magyar ipari termelés volumenindexe, ez látszik a KSH legfrissebb adataiból. Idén májusban eszerint áprilishoz képest 0,7 százalékkal visszaesett a a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás. Bár még részletes adatokat nem közölt a KSH, úgy tűnik, hogy hivatal szakemberei szerint úgy tűnik, hogy a járműgyártás átlag alatt növekedett májusban és nem járult hozzá a termelés növekedéséhez.

ipari term
Grafika: KSH

A Portfolio.hu cikke szerint ez leginkább arra vezethető vissza, hogy a német ipari termelés is valamelyest visszaesett májusban, ami lehúzta a német iparnak beszállító magyart. Emellett az is lehet, hogy a járműiparnak az év elején elindult termelési átalakulások, modellváltások és termékvisszahívások hatása érződik még májusban is.

Éves alapon azért jobban néz ki a friss ipari adat, a tavaly májusihoz képest 4,2 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás, az év első öt hónapjában pedig összességében 3 százalékkal emelkedett a termelés 2015 első öt hónapjához képest.