Veszik az aranyat, mint a cukrot

2016.07.07. 07:52

A britek unióból való kilépési döntése elég komoly bizonytalansági hullámot indított ele a fejlett világban. Hiszen egyrészt ők se gondolták végig, hogy mit akarnak, de az összes más szereplőnek se tiszta, hogy milyen feltételekkel és mikorra léphetnek ki a britek a szövetségből. 

Ennek hatására a tőzsdén a fizkai aranyban aranyban utazó alapok iránti kedv erősen megnőtt, csak kedden 38 tonna arany áramlott még ezekbe az alapokba a Portfolio szerint. Utoljára 2009 körül volt ilyen szintű napi beáramlás. Tovább is nőhet még ez a mennyiség,  számos piaci szereplő fűti még az arany utáni keresletet. 

Közben az arany unciánkénti ára is átlépte az 1370 dollárt, ami az erős dollár mellett azt jelenti, hoyg forintban, fontban, és euróban több mint 3 éves árrekord dőlt meg. Egyébként az ezüst ára is hasonló csúcsokat döntöget a napkban. Ez így emellett azt is jelenti, hogy az arany évek óta tartó értékvesztése most megint visszájára fordult, írja a Világgazdaság.  

Persze más biztonságosnak tartott eszközök iránt is nagyon megnőtt a kereslet, mint például a japán vagy német államkötvények hozama is csökkent.