Kínaiaké a legsikeresebb magyar cég

2016.07.08. 10:09

Európa leggyorsabban növekvő cégei között van egy Magyarországon működő, kínai tulajdonban lévő gyermekruha nagykereskedés és webshop – derült ki az Inc. amerikai magazin listájából, amely a 2011 és 2014 közti árbevétel-növekedés alapján állított rangsort.

A Setino Hungary Kft. a kontinens 5000 legsikeresebb cégét listázó összeállítás 51. helyén áll,

három év alatt 953 százalékkal növelte árbevételét.

A cég beszámolója szerint egyébként 2014-ben 3,5, tavaly már 3,9 milliárd forintos árbevételt produkáltak, miközben 2011-ben még csak 334 milliónál jártak (az Inc. magazin euróban számol, ezért az általuk megállapított százalékos számokat az árfolyamingadozások is befolyásolják). Tavaly 278 millió profitot csináltak, értékesítésük nagy része export volt. A cég mögött két kínai vállalkozó, Zhou Jing Jing és Wang Huan áll.

Ezek szerint tehát ha jól csinálják, a gyermekruha-kereskedelem még a kormányzatilag megtámogatott kaszinózásnál és az útépítésnél is jobban menő biznisz tud lenni.

Nem ez az egyetlen jól szereplő magyar cég a listán, 55. helyen áll a T-Trans Főép Kft., amely szintén 200 millió környékéről küzdötte fel magát néhány éven belül a három, majd tavalyra a hatmilliárd fölötti árbevétel-kategóriába. Ennél a szegedi építőipari cégnél azért már megjelennek a közpénzek, a NAV-nak, az MVM-nek és önkormányzatoknak is végeztek felújításokat, emellett egy EU-támogatással épülő projekten is dolgoznak. Mindazonáltal első blikkre nincs okunk feltételezni, hogy emögött nem szakmai teljesítmény, hanem haveri kapcsolatok lennének. 

Harmadikként egy szállítmányozással foglalkozó cég, a General Transport Company Kft. fért be a leggyorsabban növekvő száz európai cég közé, ők 183 millióról 1,6 milliárdra tornászták fel magukat 2014-re, de tavaly már csökkent az árbevételük 300 millióval, úgyhogy űgy tűnik, a sikersztori megtorpant. Ők egyébként egy érdi cég, és hűtőkocsikat üzemeltetnek. Két évvel ezelőtt még offshore tulajdonban voltak, most egy húsfeldolgozó érdekeltségébe tartoznak.

Ugyanakkor azért a kormányközeli cégeket sem kell sajnálni, a listán rajta van a hatalmasat szakító Duna Aszfalt is, bár mindössze a 894. helyen. Azonban a legsikeresebb magyar építőipari vállalkozás, Mészáros Lőrinc cége nincs a listán, vélhetően azért, mert nem szerettek volna rajta lenni. A listára egyébként 280 magyar cég került fel, de a dolog bemondásos alapon ment, tehát nem kutatták fel a kontinens összes cégét, jelentkezni kellett a listára kerüléshez. (A listát és a magyar helyezetteket a Világgazdaság szúrta ki.)