Újraindultak a légi járatok Sármellék és Moszkva közt

2016.07.10. 13:58

Másfél éves szünet után vasárnaptól újra közlekednek menetrend szerinti légi járatok a sármelléki repülőtér és Moszkva között, írja az MTI. Tele volt az első gép, az orosz UTair légitársaság Boeing 737-ese, amely a moszkvai Vnukovó repteréről indult. 126 utas érkezett meg a Hévíz-Balaton Airportra kora délután.

A hévízi alpolgármester, Kepli József János a gép fogadásakor az MTI-nek felidézte, hogy az oroszországi gazdasági helyzet bizonytalanságai miatt álltak le másfél évvel ezelőtt az orosz menetrend szerinti járatok. Az újraindulással szerinte idén már több mint 2000 utassal nő a sármelléki leszállóhely forgalma, Hévízen pedig mintegy 8000 vendégéjszakát töltenek a repülővel érkező orosz vendégek.

Mostantól novemberig heti egyszer, vasárnaponként lesz repülő. Év végén és a jövő év elején, a pravoszláv karácsony idején valószínűleg megint lesznek charterek, 2017 márciusától pedig várhatóan újra elindulnak az UTair menetrend szerinti gépei.

Az alpolgármester elmondta: míg 2013-ban 33 ezer utast regisztráltak Sármelléken, tavaly ez a szám éppen az oroszok elmaradása miatt csökkent 22 ezerre. Idén arra számítanak, hogy az utasforgalom meghaladja majd a 25 ezret, az újraindult orosz járatoknak is köszönhetően.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezetője szerint a moszkvai járat azért is jelentős a repülőtér szempontjából, mert önmagában mintegy 20 százalékkal növeli az éves utasforgalmat. Az újbóli igényt szerinte az is jelzi, hogy míg az első visszafelé tartó járatokra általában csak pár helyet tudnak értékesíteni, addig a mostani moszkvai gépen több mint ötvenen utaztak vissza.