Tovább szorítja a bankokat az MNB

2016.07.12. 15:09

Tovább próbálja nyomni a bankokat az MNB, hogy vegyenek állampapírt. Egészen pontosan most kéthetes kötvényből lett kéthetes betét után az abból lett három hónapos betét aukcióit korlátozzák. Aztán pedig majd mennyiségi korlátot is kiírnak rá, hogy egy szinten felül semmiképp ne tudják oda berakni a bankok az aktuálisan máshol nem befektetett pénzüket, hanem mindenképp vegyenek drágább államkötvényeket. Vagy hátha megpróbálnak még hitelezni, ha máshova egy szinten felül tilos lesz rakniuk a pénzüket. 

Első lépésként augusztustól csak havonta lesz aukció a három hónapos betétre. Azt pedig, hogy a mennyiséget hogyan korlátozzák majd, majd a tenderritkítás eredményeinek tapasztalatában árulják majd el, később. 

Nagy Márton, az MNB alelnöke a döntéssel kapcsolatban azt mondta, azt gondolják, hogy a monetáris tanács jelenleg is legitim, és akkor követtek volna el hibát, ha most nem hozzák meg ezt a döntést. 

Nagy azért beszélt erről, mert az MNB monetáris tanácsa pillanatnyilag semmilyen döntést nem hozhatna, mert minden döntésük a jegybanktörvénybe ütközik. A törvény szerint ugyanis a tanácsban a belső tagok, vagyis a jegybankelnök és az alelnökök száma nem érheti el a külső tagok számát, most viszont egyformán négy belső és négy külső tagja van a tanácsnak. Azóta, mióta a Moszkvában végzett Bártfai-Mager Andreát kiszedték a tanácsból, és benyomták Lázárt részben kigolyózó, postai és egyéb kormánybiztosnak, erről itt olvashat bővebben

Az Index kérdésére Nagy elmondta, úgy értékelték, hogy a monetáris tanács működését szabályozó törvény egymásnak ellentmondó szabályokat tartalmazott, de úgy döntöttek, hogy a jegybank mandátuma alapján a monetáris tanácsnak kötelessége a monetáris politikát érintő döntéseket hoznia, és ez fontosabb a tagság összetételére vonatkozó szabályoknál.

Nagy azt mondta, a döntésnél három dolgot vettek figyelembe:

  • a jegybank mandátumát: ez alapján szükségesnek értékelték a döntést,
  • az időzítést (tehát, hogy a döntés halasztható-e): ezt úgy értékelték, hogy a döntés halaszthatatlan, mert 3-4 hónap, mire az döntés hatása érvényesülni kezd,
  • és a pótolhatóságot: ezt úgy értékelték, hogy más eszközzel nem tudták volna elérni azt a hatást, amit akartak.

Nagy azt is elárulta, hogy a szavazáson az egyik belsős tag nem vett részt, hogy a szavazás idején a monetáris tanács összetétele megfeleljen a törvénynek. "Alapvetően azt tartottuk szem előtt, hogy a monetáris tanácsnak dolgozni kell, aki ezt megkérdőjelezi, az rosszat akar az országnak" - mondta Nagy.