Kína hisz a piacban

2016.07.13. 08:26

Kína folytatni fogja a piaci reformokat, tenni fog az ellen, hogy túlkapacitásai miatt irreálisan olcsó termékekkel árasztja el Európát, sőt az európai cégek piacra lépését is könnyíteni fogja - ezt ígérte Li Ko-csiang miniszterelnök az Európai Unió vezetőinek.

Kína és az EU között sok más gazdasági kérdés mellett elsősorban az okoz nézeteltéréseket mostanában, hogy az uniós tagállamok többége nem nagyon akarja elismerni Kínát mint piacgazdaságot, pedig Peking nagyon szeretné ezt. 

Ez pedig nem valami technikai rugózás a terminológiákon, hanem nagyon is komoly piaci hatásai vannak: ha ugyanis elismernék Kínát piacgazdaságnak, akkor nem lehetne többé védővámokat kivetni a kínai dömping ellen. Pont azért nem akarják megtenni, mert attól tartanak, hogy ez esetben az olcsó kínai import miatt munkahelyek szűnnének meg és iparágak mennének tönkre.

Ezért most Li Ko-csiang a csillagokat is leígérte az égről a Pekingbe látogató EU-s vezetőknek, Jean Clead-Juncker bizottsági elnöknek és Donald Tusknak, az Európai Tanács vezetőjének.

  • Például azt, hogy kicsit visszafogják a kínai acélszektort, amelynek olcsó exportáruit az utóbbi időben több európai üzembezárásért és tömeges elbocsátásért tették felelőssé. 
  • És azt is, hogy megkönnyítik az európai cégek kínai piacra lépését. A nyugati EU-tagok szemét hosszú ideje szúrja, hogy Peking sok szektorban akadályozza ezt, attól tartva, hogy a kínai cégek nem tudnának versenyezni az európai vállalatokkal egyes területeken, elsősorban a szolgáltatások terén és a pénzügyi szférában.
  • Szeretnének továbbá befektetési egyezményeket kötni a dolog szabályozása végett.
  • Valamint a kereskedelmet is tovább fejlesztenék.

Magyarország egyébként támogatja Kína piacgazdaságként való elismerését, erről nemrég nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.